ua en ru

Протести по всій Росії. Як пройшли мітинги за Навального (онлайн)

Протести по всій Росії. Як пройшли мітинги за Навального (онлайн) Мітинг у Москві (t.me_протестна росія)

Мітинги на підтримку Олексія Навального пройшли 23 січня в багатьох містах Росії. Вони супроводжувалися затриманнями і побиттям учасників. Детальніше про те, що відбувалося в РФ - в матеріалі РБК-Україна.

Головне про мітинги в Росії:

  • в ряді міст Росії пройшли мітинги на підтримку Навального;
  • число затриманих перевищила 2500;
  • акції супроводжувалися жорсткими сутичками протестувальників з силовиками, є постраждалі;
  • найчисленніший мітинг в Москві - близько 40 тисяч за оцінками Reuters;
  • дружину Навального затримали, через кілька годин звільнили;
  • ввечері мітингувальники в Москві вирушили до СІЗО "Матроська тиша", де знаходиться Навальний;
  • команда Навального анонсувала нові мітинги на наступних вихідних.

Мітинг в Москві

Оновлено 21:00. Мітинги в Москві та інших містах Росії закінчилися. Біля СІЗО "Матроська тиша" силовики досі відловлюють залишилися протестуючих.

Команда Навального анонсувала нові акції протесту на наступних вихідних.

Оновлено 20:09. Біля СІЗО чергові сутички правоохоронців з протестувальниками. Силовики знову затримують і б'ють мітингувальників.

Оновлено 19:25. В районі СІЗО перебуває кілька сотень людей. Вони відійшли у двори, але не йдуть. У той же час, Пушкінська площа повністю зачищена від мітингувальників і оточена силовиками.

Оновлено 18:32. Близько "Матроської тиші" силовики почали затримувати мітингувальників. За інформацією Медіазони, їх відводять в автобус. Під'їзди до СІЗО перекривають снігоприбиральною технікою.

Оновлене 17:45. Очевидці повідомляють, що учасники протесту рухаються в бік СІЗО "Матроська тиша", в якому знаходиться Олексій Навальний.

Оновлено 17:31. Юлію Навального звільнили після затримання.

Оновлено 17:06. Силовики продовжують витісняти протестуючих з вулиць.

Мітингувальники періодично закидають правоохоронців сніжками.

Оновлено 16:14. З'явилася інформація про те, що на мітингу в Москві знаходиться 19 осіб, заражених коронавірусом. Це дані додатка "Соціальний моніторинг", яке контролює режим ізоляції хворих.

Оновлено 15:47. За оцінками Reuters, на акції в Москві зібралося близько 40 тисяч протестувальників. На Страсному бульварі відбулися зіткнення ОМОНу з мітингувальниками. Тривають зачистки на Пушкінській площі.

Оновлено 14.40. Силовики проводять зачистку Пушкінській площі, відбуваються сутички з мітингувальниками.

Оновлено 14:25. У Москві на мітингу затримали Юлію Навального, дружину Олексія Навального.

На мітингу 23 січня в Москві масово затримують учасників протесту. Зокрема, поліція заарештувала юриста Фонду боротьби з корупцією Навального - Любов Соболь.

У мережі повідомляють про те, що в районі Пушкінської площі глушать Інтернет і поганий зв'язок.

За даними Медіазони, на площі силовики відтісняють протестувальників, валять на землю і б'ють.

Мітинги почалися в багатьох містах, протестуючих затримують та б'ють

Оновлено 19:15. Затримання тривають і в інших містах Росії.

Оновлене 17:53. Правоохоронці застосовують силу до мирних протестуючих.

Оновлене 17:10. Штаб Навального в Петербурзі повідомив про закінчення акції. Однак мітингувальники не йдуть з вулиць.

На даний момент число затриманих по всій Росії перевищило 1600.

Оновлено 15:49. Число затриманих в РФ збільшилося, тепер їх понад 1000.

У Владивостоці завели дві кримінальні справи - за застосування насильства проти представників влади.

Оновлено 14:58. На даний момент по всій Росії вже затримано більше 860 осіб. Протести тривають у багатьох містах. У Краснодарі кілька тисяч людей прийшли під адміністрацію краю і кличуть на розмову губернатора.

У Санкт-Петербурзі колона протестувальників рухається по Невському проспекту.

У Єкатеринбурзі відбулися зіткнення протестуючих з силовиками.

Оновлено 12:30. У Москві мітинги заплановані на 14:00. Але вже зараз в районі Пушкінської площі починають збиратися люди і почалися затримання. Спочатку Медуза повідомляла, що забирають мітингувальників з плакатами, а пізніше - що затримують всіх підряд.

Раніше повідомлялося, що на місці, де запланована акція, комунальники почали перекладати тротуарну плитку. Крім того, з вечора 22 січня в районі площі почали встановлювати огорожі.

Оновлено об 11:40. У Владивостоку зафіксовано жорстке протистояння правоохоронців і учасників акцій протесту. На опублікованих в інтернеті відео навіть чутні постріли.

Мітинги вже почалися як мінімум в 10 містах Росії - Улан-Уде, Читі, Владивостоці, Благовєщенську, Іркутську, Південно-Сахалінську, Якутську, Хабаровську, Комсомольську-на-Амурі і Магадані.

Учасників акцій протесту затримує поліція. Крім того, у Владивостоці спостерігаються проблеми з інтернетом, а в Хабаровську заарештованих б'ють.

Акції на підтримку Навального в інших країнах

Сьогодні мітинги в підтримку Олексія Навального проходять і в інших країнах. Зокрема, в Києві біля посольства РФ зібралося близько 13 осіб з плакатами.

Також на акції вийшли люди в Амстердамі, Мюнхені, Гаазі, Грузії, Хельсінки, на Кіпрі.

Підготовка до протестів: затримання, попередження та погрози

Напередодні запланованих акцій протесту влада РФ провели ряд затримань прихильників Олексія Навального. Зокрема, за заклики виходити на протест були затримані юристи "Фонду боротьби з корупцією" Любов Соболь і Владлен Лось. Перша з них отримала 9 діб, а другого як громадянину Білорусі було наказано покинути країну із забороною на в'їзд до 2023 року.

Пізніше була заарештована прес-секретар Навального Кіра Ярмиш.

Також були затримані прихильники опозиціонера в інших містах Росії - в Новосибірську, Краснодарі і Владивостоці. Як повідомляє Медуза, всього за 22 січня заарештовано близько 50 осіб.

Крім того, попередження про відповідальність за участь в акціях протесту 23 січня висловили Генпрокуратура, Слідчий комітет, Міністерство внутрішніх справ, Кремль, мерія Москви, Роскомнадзор і Міністерство закордонних справ.

"Спроби провести неузгоджену публічний захід, а також будь-які провокаційні дії з боку їх учасників будуть вважатися загрозою громадському порядку і негайно припинятися", - зазначили в МВС.

За інформацією BBC, як мінімум в трьох вузах Росії зі студентами проводили "профілактичні бесіди" - їх попередили про відповідальність за участь у суботніх мітингах. Крім того, прохання не брати участь в акціях протесту отримали студенти ще кількох навчальних закладів.

Чому проходить мітинг

17 січня Олексій Навальний прилетів до Москви з Німеччини. Там він кілька місяців проходив лікування в клініці "Шаріте" після отруєння бойовим отрутою з групи "Новачок". Його затримали в московському аеропорту Шереметьєво під час проходження прикордонного контролю і доставили у відділення поліції в Хімках.

Вже на наступний день, 18 січня, прямо у відділенні поліції відбулося засідання суду. За підсумком опозиціонеру було обрано запобіжний захід у вигляді 30 діб арешту (до 15 лютого).

Федеральна служба виконання покарань просила суд заарештувати Навального до моменту, поки не буде розглянуто питання про заміну покарання з умовного на реальне у справі "Ів Роше". Причина - "ухилення від контролю інспекції".

Після арешту Навальний записав відеозвернення, в якому він закликав своїх прихильників виходити на вулицю. Пізніше в штабі опозиціонера повідомили про підготовку акцій протесту на 23 січня.

У чому звинувачують Навального

У 2014 році Олексій Навальний на 3,5 року був умовно засуджений по так званій справі "Ів Роше". Його брат Олег теж отримав 3,5 року, але реального терміну. Їх звинувачували в шахрайстві.

Зараз слідство намагається домогтися заміни Олексію умовного терміну на реальний. ФСВП стверджує, що Навальний не дотримувався зобов'язання умовного покарання і ухилявся від контролю інспекції.

За словами адвоката, якщо суд підтримає претензії ФСВП, то Навальний отримає 3,5 роки реального терміну.