ua en ru

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн) Фото: каранти в Києі (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Транспорт і продуктові магазини працюватимуть, кафе, кінотеатри та ТРЦ закриють

Сьогодні, 14 листопада, в Україні почав діяти так званий карантин вихідного дня. З 00:00 суботи до 00:00 понеділка заборонено приймати відвідувачів закладам громадського харчування, салонам краси і спортзалам.

Також не допускається робота магазинів промтоварів, ТРЦ, кінотеатрів, проведення громадських і культурних заходів. Ряд українських міст заявили про те, що не дотримуватимуться відповідних обмежень Кабміну.

Детальніше про те, як проходить перший день карантину вихідного дня - в матеріалі РБК-Україна.

21:32 "Карантин вихідного дня - це шанс уникнути повного закриття. Завдання уряду - допомогти представникам малого та середнього бізнесу пережити ці обмежувальні заходи", - сказав Володимир Зеленський в своєму відеозверненні.

Також він звернувся до мєрам міст, котрі порушують карантинні ограніченіря.

"У деяких мерів тривають місцеві вибори. Вони думають не про кількість хворих в містах, а про кількість голосів у другому турі. А ми робимо непрості і непопулярні кроки, тому що боремося за життя українців", - зазначив він.

Відеозвернення Володимира Зеленського, Руслана Стефанчука та Олексія Резнікова щодо ситуації в Україні

Президент України Володимир Зеленський розповів про самопочуття, карантин вихідного дня, невтручання України у вибори в США, відкриття нових КПВВ на Луганщині та програму «Здорова нація». Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про роботу парламенту в умовах коронакризи та законопроекти, які плануються до розгляду найближчим часом. Крім того, віце-прем'єр-міністр Олексій Резніков детально розповів про модернізацію КПВВ, інфраструктурні проекти на Донбасі та перспективи реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Posted by Офіс Президента України on Saturday, November 14, 2020

20:34 Поліція Києва порушила кримінальну справу за недотримання карантину спорткомплексом. Адміністрація відмовилася припиняти роботу клубу.

Також адміністративні протоколи за грубе порушення правил складено на столичні ресторани "Рідкісний птах" і "Хлібний".

19:52 Як повідомили в Нацполіціі, у Львівській області працює 112 рейдових груп, які стежать за дотриманням карантину вихідного дня. За сьогодні вони зупинили роботу 248 об'єктів торгівлі та громадського харчування. На тих, хто відмовлявся припиняти свою діяльність, поліцейські склали 54 адмінпротоколи.

18:50 Бари і кафе на київському Подолі на карантині вихідного дня також працюють. Всередину приміщення відвідувачів не пускають, але можна замовити напої та їжу з собою.

18:38 Багато закладів Львова працюють і приймають відвідувачів.

17:51 У Львові багато людей, що гуляють і є туристи. Частина закладів закриті повністю. Частина виставили столики на вулицю і вибігають офіціанти в масках, обслуговують.

Є порушення - кафе в будівлі ратуші - люди явно сидять усередині. Є ще пару таких кафе. Сфотографувати кореспонденту РБК-Україна не дозволили.

По центру міста ходять патрулі поліції, іноді штрафують порушників карантину вихідного дня.

Багато хто працює на видачу, навіть книжкові та магазини косметики - ставлять столики, вішають таблички, що тільки видача і продають.

17:25 На Бессарабській площі поліція контролює дотримання карантину вихідного дня. Перед деякими закладами черги охочих отримати замовлення "з собою".

При цьому сам Бессарабський ринок працює в звичайному режимі. Відвідувачів пускають при наявності захисної маски.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

17:16 Одна з великих мереж з продажу електронної техніки теж працює за принципом "take away". Покупці можуть забрати замовлення у консультанта на вході в приміщення.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

17:10 На Великій Васильківській у Києві відкрито джентльмен-клуб Penthouse. Раніше поліція завела кримінальну справу на цей заклад за роботу вночі, всупереч карантинним обмеженням.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

17:00 Деякі концерти 14 і 15 листопада у Києві відбуватимуться. Зокрема, на концерт гурту Гражданин Топинамбур у Docker Pub на Богатирській квитки можна й досі купити онлайн.

"Так, приходьте, концерт відбудеться", - сказав РБК-Україна по телефону представник закладу.

Завтра там же відбудеться й рок-батл, який відміняти поки що теж не збираються.

16:41 Більшість закладів в центрі Києва перейшли в формат "take away" - видачі замовлень з собою. На вітринах розклеєні відповідні таблички. За такою схемою працюють і деякі магазини, яким на вихідних працювати заборонено. Окремі заклади сьогодні і зовсім зачинені.

16:16 На проспекті Перемоги в Києві чергу біля ресторану на замовлення з собою.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

16:00 В центрі Києва в районі Золотих воріт працює ресторан-кондитерська. Відвідувачі можуть зайти всередину і зробити замовлення з собою або розміститися за столиками на вулиці.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

15:47 У Києві в ТРЦ Рівермолл можна увійти, в самому молле працює Люксоптика, аптека і фудкорти. Але на самому корті столи перевернуті, заклади працюють на винос. За ТРЦ ходити особливо не можна, входи перекриті стрічками.


15:32 Деякі магазини в центрі намагаються працювати, дотримуючись карантину вихідного дня. Біля одного з таких чоловік на вулиці міряє взуття.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

15:25 Нагадаємо, що на сьогодні в Україні зафіксовано 12 524 нових випадків інфікування. Найбільше позитивних тестів виявлено в Києві.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

14:50 В Одесі підприємці Київського ринку протестують проти карантину вихідного дня. Вони перекрили вулицю Глушко.

14:47 На Повітрофлотському проспекті в Києві квіткові магазини працюють "на винос". Клієнтів не пускають всередину, але пропонують сформувати букет і видати його на вулиці.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

14:29 У Запоріжжі тренажерні зали великих мереж оголосили, що не працюють у вихідні дні. З вулиці видно, що людей в залі немає.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

Велика частина магазинів з товарами для дому відкриті і приймають відвідувачів. Але деякі з господарських магазинів, а також магазини з одягом і взуттям все ж закрилися на карантин.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

Квітковий павільйон в Хортицькому районі відкрито для покупців.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

14:20 ТЦ Дарниця в Києві (проспект Соборності, 2/1), не працює повністю. На вході сидить охоронець, нікого не пускає, на двері вивіска, що ТЦ 14-15 листопада не буде працювати. На території є супермаркет, він працює, але вхід в нього з бокового входу, звідти в сам ТЦ входи перекриті.

Магазин Розетки на Харківському шосе 2 працює, але всередині продають тільки алкоголь, вітрини з іншими товарами накриті плівкою і не продаються. Видають посилки.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

14:01 У Одесі не всі заклади дотримуються каранту. Деякі з них пускають відвідувачів всередину. Нагадаємо, що Одеса відмовилася вводити обмеження на вихідних.

13:48 Біля метро Мінська в Києві працює Prostor, магазини з телефонами і стихійна торгівля. На ринку відкриті деякі торгові точки.

13:43 У Тростянці Сумської області магазин Аврора зранку запускав в середину по одному і там клієнт чекав, поки йому принесуть потрібний товар. На даний момент магазин вже зачинений. У Єві клієнтів обслуговують так само, тільки в середину не пускають. Майже всі магазини зачинені, перукарні не працюють.

13:38 ТРЦ Дрім таун в Києві не працює. Усередині закриті всі магазини. Всі входи закриті, крім одного бокового. Там сидить охоронець, пускає тільки в аптеку і в Ощадбанк. Вхід в Сільпо з вулиці, зсередини зайти не можна.

13:25 У ТЦ Академсіті на Академмістечку в Києві працює магазин Єва у форматі "на виніс", ресторани закриті, піцерія працює для кур'єрів доставки. Алкогольний магазин теж приймає покупців

13:20 У Києві підприємці перекрили вулицю Бориспільську. Вони вимагають відкриття ринків на вихідних.

13:05 Секонд-хенди на Академмістечку, які працювали зранку, вже закрилися. Черг немає, люди смикають двері і йдуть. Також з'явились оголошення про карантин, яких раніше не було.

12:46 Як повідомляє Zaxid.net, поліція заблокувала роботу ринків у Львові. Входи правоохоронці не перекривали, однак стежать за тим, щоб торговці не працювали. А самі підприємці свої торгові точки не відчиняють. Нагадаємо, що раніше Львів відмовився вводити карантин вихідного дня і скасував вихідні до 30 листопада.

12:37 В Краматорську все-таки ввели карантин вихідного дня, про що вчора у себе в Facebook повідомив міськї мер Андрій Панков.

Епіцентр в місті закритий, на вході стоять охоронці, працює тільки видача онлайн замовлень. Закрито ТЦ Аврора. Всередину пускають по одній людині - в магазин мережі "Єва", люди чекають в черзі. Турагентство, салони краси в центрі міста теж закриті.

Не дотримується карантин на речовому ринку, відкриті практично всі торгові ряди.

12:25 У Рівному біля ТЦ Злата Плаза зібралися підприємці, які протестують проти карантину вихідного дня.

Біля Злата Плази зараз велике скупчення людей. Це зібралися підприємці, які не згідні із запровадженням карантину...

Posted by Твоє Рівне on Saturday, November 14, 2020

12:10 В Ашані нові карантинні правила від сьогодні - зайти можна тільки через один вхід, а вийти -через інший. Всередині за касами перегороджений прохід столами. За "циркуляцією" покупців стежать охоронці. Кажуть, такі правила через карантин. Хто випадково зайшов не на той вхід, має вийти на вулицю і пройти в попередню вхідну групу.

12:08 ТРЦ Лавина на Берковецькій у Києві в суботу-неділю не працює, але в Сільпо можна зайти через шосту вхідну групу - поряд з Ашаном. Всередині ТРЦ коридори перегороджені і стоїть охорона, прохід є тільки до Сільпо. Працюють аптека і зоомагазин.

12:06 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, в центрі Києва за дотриманням обмежень карантину вихідного дня стежать співробітники Держспоживслужби, муніципальної охорони та поліції. Зокрема, вони зайшли в одне з кафе і попросили поставити на вході стіл, щоб обслуговувати клієнтів на винос.

У той же час, ресторан Хлібний на Шота Руставелі працює, всередині сидять відвідувачі.

11:57 У Чернівцях підприємці Калинівського ринку протестують проти карантину вихідного дня. Вони заблокували рух на вулиці Старожучківській шлях.

11:50 Працює квітковий ряд в підземному переході на Льва Толстого в Києві.

А в Арені усі заклади та магазини закриті.

11:40 На Старовокзальній у Києві більшість магазів закриті. Працюють декілька кіосків типу "Ремонт телефону та чехли" і ломбарди.

Також працюють маленькі перукарні

11:32 В Епіцентрі на Берковецькій в Києві на обох входах є черги на прийом онлайн замовлень і видачу. Працівники всі в масках, допомагають покупцям оформити замовлення, ходять в чергу покупців і запитують, чим допомогти. На прохання кореспондента РБК-Україна показати певний товар, працівник пішов шукати його всередину.

11:04 На Куренівці в Києві працює магазин з одягом і взуттям. Хоча на вході висить оголошення про те, що на вихідних він закритий через карантин. Всередині є покупці.

10:52 Кавярні і навіть булочні на Академмістечку в Києві покупців не пускають, поставили столики на вході, продають на винос. Продавці по телефону комусь розповідають, що перші ранішні покупці, які заходили всередину за кавою, були в шоці, що треба вийти і почекати надворі.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

10:41 ТРЦ Проспект на Чернігівській в Києві відкрито. Дотримується обмеження карантину вихідного дня - працюють тільки продуктові та аптеки.

10:36 На Академмістечку в Києві працюють секонд-хенди. В одному з них всередині десь півтора десятка чоловік. Поруч з іншим вже черга з 30 чоловік, кажуть, магазин відкриють в 11. Ці секонд-хенди завжди працюють з колонками на вході, але зараз тихо, продавці насторожено дивляться на покупців.

10:11 "Епіцентр" на Братиславській 11 закритий, працює тільки на видачу онлайн замовлень. Всередину відвідувачів не пускають. Нагадаємо, що в четвер на сторінці торгової мережі в Facebook з'явилося повідомлення про те, що "Епіцентр" оголошує "72-годинну п'ятницю". Пізніше на це відреагував міністр охорони здоров'я Максим Степанов і закликав їх поїхати з ним в реанімацію.

09:51 Троєщинський ринок закритий.

"У зв'язку з" карантином вихідного дня "ринок" Троєщина "буде працювати з понеділка по п'ятницю. Суббота-неділя - вихідний", - йдеться в оголошенні.

Фото РБК-Україна

09:35 На вихідних заборонена робота в тому числі і спортзалів. У суботу та неділю вони не можуть приймати відвідувачів. У Києві на Чернігівській один з фітнес-клубів сьогодні відкритий, але можна тільки купити-поміняти абонемент, займатися не можна.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

Фото РБК-Україна

На який термін вводиться карантин вихідного дня

Постанова уряду буде діяти до кінця листопада. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив 11 листопада. Згідно з документом, обмеження будуть діяти з 00:00 суботи до 00:00 понеділка протягом трьох уїк-ендів 14-15 листопада, 21-22 листопада і 28-29 листопада.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

Що забороняється

  • приймання відвідувачів у закладах громадського харчування (бари, ресторани, кафе),
  • приймання відвідувачів у ТРЦ та інших закладах розважальної діяльності,
  • діяльність закладів культури і проведення культурних масових заходів,
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів,
  • приймання відвідувачів суб’єктами, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення (салони краси, магазини промтоварів та інше).

Що дозволяється

  • медична практика,
  • робота банків,
  • робота операторів поштового зв'язку,
  • торгівля продуктами харчування, пальним, ліками, медвиробами, ветпрепаратами, кормами, якщо вони займають не менше 60% торговельної площі суб'єктів господарювання,
  • послуги громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на виніс,
  • діяльність з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку
  • робота автозаправних комплексів (без зон харчування), технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів

Транспорт

Автотранспорт, у тому числі маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї і залізниця будуть перевозити пасажирів не більше кількості місць для сидіння. Це стосується міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного і міжобласного сполучення. Додаткові обмеження на внутрішні авіаперевезення не будуть вводитися.

Загальні обмеження

Постановою уряду в Україні також запроваджуються нові обмеження. Заборони, які стосувалися помаранчевої зони карантину, з 13 листопада тепер будуть діяти для всіх регіонів країни.

Карантин вихідного дня: що відбувається в містах України (онлайн)

Забороняється:

  • Перебування в транспорті та громадських місцях без маски, а також перебування на вулиці без документів.
  • Відвідування закладів соцзахисту, де перебувають особи літнього віку, та пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства.
  • Перевезення в пасажирському транспорті більше пасажирів, ніж кількість сидячих місць (крім метро).
  • Робота спортивних залів, фітнес-центрів та музеїв, якщо в них перебуває більше однієї особи на 20 квадратних метрів.
  • Робота закладів громадського харчування з 22.00 до 7.00 (крім доставки та замовлення на виніс), а також закладів громадського харчування із організацією дозвілля, робота нічних клубів.
  • Діяльність кінотеатрів та театрів при заповненості більше 50% місць одного залу.
  • Діяльність закладів з розміщення (крім готелів, реабілітаційних центрів для людей з інвалідністю)
  • Проведення культурних, спортивних, релігійних та інших заходів, якщо бере участь більше 20 осіб (виключення: деякі спортивні змагання).
  • Відвідування закладів освіти групами більше 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти.
  • Відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти у разі, коли на самоізоляції перебуває більше ніж 50% учнів та персоналу закладу освіти.

Постановою уряду також встановлюється пріоритетний час: з 10:00 до 12:00 для обслуговування осіб похилого віку і інвалідів у центрах надання адмінпослуг.

Ряд міст відмовилися дотримуватися карантину вихідного дня

Ряд українських міст відмовилися посилювати обмеження на вихідних. Серед них Львів, Одеса, Черкаси, Дніпро, Мукачево, Тернопіль, Маріуполь, Житомир, Івано-Франківськ, Слов'янськ, Краматорськ.

Більш того, у Львові скасували вихідні дні. Як повідомив мер Андрій Садовий, до 30 листопада в місті субота та неділя - робочі дні. Таким чином, заклади громадського харчування, ТРЦ, спортзали, салони краси і ринки можуть працювати з дотриманням загальних карантинних обмежень.

Слідом за Львовом таке ж рішення прийняла і міськрада Івано-Франківська.

Нагадаємо, за даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", половина українців проти жорсткого карантину при другій хвилі епідемії.

Відзначимо, за даними опитування компанії Research & Branding Group у жовтні 2020 року більшість українців (57%) були проти введення на всій території України жорсткого карантину за зразком березня-квітня. Вважає такий крок виправданим вдвічі менша кількість жителів країни (28%), а ще 15% - не визначилися.