ua en ru

Фокіна вимагають вивести з переговорів ТКГ: що відомо

Фокіна вимагають вивести з переговорів ТКГ: що відомо Фото: Вітольд Фокін (скрін ютуб "В гостях у Гордона")
Автор: РБК-Украина

Перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання на Донбасі Вітольд Фокін вже найближчим часом може залишити переговорний майданчик через особисту позицію щодо конфлікту. Схоже, останньою краплею стали його заяви на вчорашньому засіданні одного з комітетів Верховної ради.

РБК-Україна зібрало все, що відомо про цю ситуацію на сьогоднішній день.

Фокіна викликали "на килим" через скандальні заяви

Вчора, 29 вересня, Фокін все-таки прийшов на комітет Верховної ради з питань організації державної влади, на який його викликали після скандальних заяв в інтерв'ю виданню "Страна". Зокрема, про широку амністію на Донбасі і необхідність поширити особливий статус на всю територію Донецької і Луганської областей.

Його виступ супроводжувався не менш скандальними фразами про те, що він не бачив на Донбасі підтвердження війни між Росією і Україною; про необхідність провести місцеві вибори у прифронтовій зоні, де вони були скасовані; а також про те, що Росія в питанні виборів в ОРДЛО слідує прописаному в мінських угодах порядку, тому "проти лому немає прийому".

Останній пункт примітний тим, що Україна наполягає на проведенні виборів тільки після повного контролю над ОРДЛО, включно з ділянкою державного кордону з Росією. Для цього до мінських угод треба внести зміни, але Росія проти.

Реакція комітету та інших представників влади

За підсумками цього виступу парламентський комітет рекомендував Верховній раді ухвалити заяву із зверненням до президента Володимира Зеленського про звільнення Фокіна. Втім, у фракції "Слуга народу" сумніваються, що документ з'явиться у сесійній залі, оскільки прийнятий з порушеннями регламенту.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що заяви Фокіна завдають колосальної шкоди Україні. А на війні, якої, на думку парламентера, немає, загинули тисячі українців. Міністр також підкреслив, що Фокіну час на пенсію.

Українська сторона ТКГ заявила, що Фокін має право висловлювати особисту позицію, але повинен дотримуватися офіційної навіть тоді, коли не бере участь в переговорах. А на самих переговорах він ніколи не озвучував сумнівних заяв.

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак, який і привів Фокіна до ТКГ, пішов ще далі і заявив, що той повинен покинути групу переговірників. Сьогодні вранці Офіс президента виступив із заявою про те, що заяви Фокіна категорично розходяться з офіційними позиціями держави, і їм вже дано оцінку українським суспільством.

Що ще пропонував Фокін

Буквально відразу після призначення до складу української делегації в ТКГ Фокін почав пропонувати конкретні рішення спірних моментів, необхідних для врегулювання на Донбасі.

Зокрема, з приходом Леоніда Кравчука на посаду глави делегації з'явилася ідея заміни особливого статусу ОРДЛО на вільну економічну зону. На думку Фокіна, це вдасться тільки з роздачею земель інвесторам за правом суперфіцію. Земля залишається у власності держави, але на певних умовах передається у користування з правом відчуження або передачі у спадщину.

Що стосується виборів на окупованому Донбасі, то Фокін пропонує сформувати тимчасовий міжнародний уряд, використовуючи мандат Ради безпеки ООН.

Також, на його думку, необхідно провести загальну амністію на Донбасі. Хоча він уточнював, що це не означає помилування "злочинців, ґвалтівників і вбивць".

Хто такий Фокін

Вітольд Фокін був першим прем'єр-міністром незалежної України. На посаді перебував майже півтора року з квітня 1991 по жовтень 1992 року. До цього був головою Ради міністрів УРСР, на державні посади прийшов після багаторічної роботи на шахтах Донбасу.

З 18 серпня 2020 року увійшов до української делегації в ТКГ. Сам він стверджував, що остаточно погодився на це після дзвінків знайомих з Донбасу, зокрема, окупованого.

"...якщо я не отримаю підтримку від влади, я буду змушений піти. Хоча знаю, що дуже багато людей будуть розчаровані, тому що мені довіряють і чекають від мене позитивних рішень", - говорив Фокін про те, при яких умовах піде з ТКГ.

Він також уточнив, що якщо протягом місяця влада не вислухає окремі пропозиції, то задумається про звільнення.