ua en ru

В Офісі генпрокурора вважають законним відсторонення голови КСУ

В Офісі генпрокурора вважають законним відсторонення голови КСУ
Автор: Инна Собора

Офіс генерального прокурора відреагував на відсторонення президентом Володимиром Зеленським Олександра Тупицького від посади судді Конституційного суду. Воно відбулося згідно вимог чинного законодавства України.

Про це йдеться в заяві Офісу генпрокурора.

Зокрема, в документі називають необгрунтованою позицію Правового департаменту Секретаріату КСУ з приводу того, що положення ч. 3 ст. 154 Кримінального процесуального кодексу України не поширюються на суддів КСУ.

"Припинення повноважень судді КСУ чи звільнення судді КСУ з посади не охоплюють питання тимчасового відсторонення судді КСУ у зв’язку із набуттям ним статусу підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення", - наголошують в Офісу генпрокурора.

Роз'яснюється, що відсторонення від посади є одним із інститутів кримінального судочинства, що закріплений у системі заходів забезпечення кримінального провадження (п.п. 4, 4-1 ч. 2 ст. 131 КПК Кримінального процесуального кодексу України), зокрема, у главі 14 Кримінального процесуального кодексу України.

Порядок застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як відсторонення від посади містить як загальні норми (ст.ст. 154, 155, 156, 157, 158), так і спеціальні, які стосуються суддів (ст. 155-1), а також осіб, що призначаються президентом України (ч. 3 ст. 154).

РБК-Україна писало, що 29 грудня, президент Володимир Зеленський відсторонив від виконання обов'язків главу Конституційного суду України Олександра Тупицького на два місяці.

Згодом у КСУ заявили, що президент вийшов за межі своїх повноважень та не має права відсторонити від посади суддю КСУ.

В Офісі Зеленського назвали "юридично нікчемною" заяву КСУ щодо Тупицького.