ua en ru

Справа Приватбанку. Що відомо про спецоперацію в "Борисполі"

Справа Приватбанку. Що відомо про спецоперацію в "Борисполі" Фото: "ПриватБанк" (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Сьогодні, 22 лютого, українські правоохоронні органи проводять спецоперацію у справі "ПриватБанку". Зокрема, в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" посадили літак, на якому летів один з колишніх топ-менеджерів.

РБК-Україна стежить за розвитком подій.

Що трапилося

Джерела РБК-Україна в Державній авіаційній службі повідомили, що літак летів з Дніпра, а в "Борисполі" його посадили у зв'язку зі спецоперацією, яка, можливо, пов'язана зі справою "ПриватБанку". Люди, які летіли на цьому борту, не виходили з літака.

Один зі співрозмовників РБК-Україна розповів, що на борту знаходиться колишній перший заступник голови правління банку Володимир Яценко.

Хто такий Володимир Яценко

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, Володимир Яценко є співвласником компанії "Фінтех Бенд" - розробника українського онлайн-банку Monobank.

В компанії відмовилися прокоментувати РБК-Україна можливе затримання співвласника, пообіцявши надати всю інформацію пізніше в соціальних мережах.

Під час роботи в "ПриватБанку" до його націоналізації відповідав за корпоративний VIP-бізнес.

Колишньому топ-менеджеру "ПриватБанку" погодили підозру

Як повідомили в Національному антикорупційному бюро, колишньому заступнику голови правління банку погодили підозру. Йому інкримінують привласнення і розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем. Підозру погодила генпрокурор Ірина Венедіктова.

При цьому в НАБУ не називають ім'я затриманого.

Фото: колишньому топ-менеджеру банку оголосили підозру (t.me/nab_ukraine)

Фігурант планував залишити країну

НАБУ також зазначає, що чоловік планував залишити Україну на приватному літаку в напрямку Відня, вилетівши з Дніпра. Його літак екстрено посадили в аеропорту "Бориспіль", де проходять невідкладні слідчі дії.

Деталі про літак

На фото, опублікованому НАБУ з "Борисполя" під час затримання колишнього топ-менеджера "ПриватБанку", видно бортовий номер літака - UR-WRR.

Згідно з даними Державного реєстру цивільних повітряних суден, літак Hawker 800XP обслуговує авіакомпанія "Роза вітрів", яку пов'язують з бізнесменом Ігорем Коломойським. Безпосереднім власником судна значиться кіпрська компанія VISKONA INVESTMENTS LTD.

За інформацією сервісу FlightAware, 11 лютого цей же борт вилетів з Дніпра до Женеви, а 16 лютого повернувся назад тим же маршрутом.

Фігурант намагався втекти після "зливу" інформації

Як повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова, фігурант летів чартерним рейсом до Австрії. Він намагався втекти після того, як йому "злили" інформацію про підозру.

Генпрокурор хоче провести окреме розслідування за цим фактом.

Підозри оголосять кільком колишнім топ-менеджерам ПриватБанку

За словами Венедиктової, вона підписала підозри щодо декількох осіб. При цьому імена фігурантів не розголошуються.

Вона тільки уточнила, що "свідки перетворилися на підозрюваних".