ua en ru

Україні запропонують спеціальну ціну на вакцину від COVID-19

Україні запропонують спеціальну ціну на вакцину від COVID-19 Фото: Віктор Ляшко (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

МОЗ працює над тим, щоб вакцина була безкоштовною для українців

Україна увійшла до переліку країн, яким запропонують спеціальну ціну на вакцину від COVID-19, коли вона з'явиться. На її закупівлі в бюджеті-2021 передбачено 1 млрд гривень.

Про це в інтерв'ю "Українському радіо" заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Ляшко зазначив, що у світі створено механізм COVAX. Зокрема, сформовано фінансовий фонд, який викуповує велику кількість вакцин, щоб забезпечити вакциною не менше 20% населення 180 країн світу.

"Україна теж в цьому механізмі і потрапила до списку 92 країн, яким буде запропоновано спеціальну ціну на закупівлю вакцини", - підкреслив він.

Він також додав, що Україна отримає не менше 8 млн доз, якщо стосовно країни COVAX спрацює один раз, і 16 млн доз, якщо буде дворазове введення механізму.

"Ми прорахували, якщо буде запропонована та ціна, яка була попередньо озвучена, - це становить 1 млрд гривень, що передбачено в бюджеті на 2021... Ми робимо все можливе, щоб вакцина була безкоштовною для громадян України", - додав Ляшко.

Нагадаємо, раніше стало відомо про успішні випробування вакцини фармацевтичних компаній Pfizer і BioNTech. Виробник вже пообіцяв ціну нижчу за ринкову.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до канцлера Німеччини Ангели Меркель з проханням допомогти з постачаннями цієї вакцини нашій країні.