ua en ru

МОЗ пропонує повернути загальний карантин замість адаптивного

МОЗ пропонує повернути загальний карантин замість адаптивного Фото: Максим Степанов (moz.gov.ua)

Міністерство охорони здоров'я пропонує повернути загальний карантин на всій території України замість адаптивного. Пропонується ввести по всій країні обмеження, які зараз діють у помаранчевій зоні.

Про це сказав глава МОЗ Максим Степанов у ході засідання Кабінету міністрів.

"Ми пропонуємо відмовитися від адаптивного карантину та перейти на загальнодержавний карантин з обмеженнями, які діяли у попередньому варіанті карантину на території з помаранчевими рівнями, для усіх територій", - підкреслив міністр.

Обмеження

Буде заборонено проведення масових культурних, у тому числі концертних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших заходів за участі більше ніж 20 осіб. У разі проведення таких заходів із числом учасників до 20 осіб організатор забезпечує дотримання фізичної дистанції не менше ніж півтора метра.

Проведення матчів дозволяється без глядачів та за умови здійснення щоденного контролю стану здоров'я учасників таких спортивних заходів.

Заборонена діяльність кінотеатрів та театрів із наповненістю понад 50% місць.

Не дозволяється і діяльність музеїв, які не можуть забезпечити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 квадратних метрів.

Під забороною - перевезення пасажирів громадським транспортом на міських, приміських, внутрішньообласних, міжобласних маршрутах у кількості більше, ніж кількість місць для сидіння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу.

При цьому повністю забороняється проведення дискотек, робота нічних клубів та розважальних закладів, діяльність закладів громадського харчування із організацією дозвілля - ресторанів, кафе, барів, закусочних.

Заборонена робота після 22 до 7 години суб’єктів господарської діяльності з надання послуг громадського харчування, крім адресної доставки та замовлення на виніс.

Не дозволене і розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані менше ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більше як 4 особи за одним столом без урахування дітей віком до 18 років. Крім того, відвідувачі мають заходити до закладу і пересуватися по ньому із вдягнутими засобами індивідуального захисту, які прикривають рот та ніс.

Забороняється діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів, установ і закладів, які надають соціальні послуги; реабілітаційних установ для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, а також санаторно-курортних закладів та стаціонарних відділень первинного та складного протезування.

Під забороною - відвідування закладів освіти її здобувачами групами у кількості більше як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спеціалізованої мистецької освіти.

Не дозволяється і діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не можуть забезпечити обмеження кількості відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 квадратних метрів.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я України вважають, що жорсткий локдаун буде досить складно пережити з економічної точки зору.

Як писало РБК-Україна, в Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що тривалість дії карантину вихідного дня буде залежати від того, чи вдасться стабілізувати ситуацію з поширенням коронавірусу.