ua en ru

У Тупицького немає повноважень скликати КСУ після указу президента, - Веніславський

У Тупицького немає повноважень скликати КСУ після указу президента, - Веніславський Фото: Федір Веніславський (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

У голови Конституційного суду України Олександра Тупицького після указу президента про відсторонення немає повноважень скликати спеціальне засідання КСУ. Відучора він не може виконувати обов'язки судді.

Про це заявив представник президента у КСУ Федір Веніславський, передає сайт президента.

За його словами, Тупицький не може виконувати повноваження судді КСУ та його глави, а отже й скликати спеціальне засідання.

"За законом про КСУ, спеціальне пленарне засідання може бути скликано виключно головою КСУ або особою, яка виконує його повноваження. Пан Тупицький не має на сьогоднішній день повноважень ані суддя, ані як голова, який відсторонений від посади, скликати спеціальне пленарне засідання Конституційного суду", - зазначив Веніславський.

Він підкреслив, що відсторонення було вимушеним кроком в інтересах слідства і реакцією на звернення Офісу генпрокурора відповідно до статті 154 Кримінально-процесуального кодексу.

Веніславський додав, що роз'яснення про порядок відсторонення від посади судді КСУ, розміщене на сайті суду, не має наслідків, оскільки юридичний департамент не має повноважень для таких роз'яснень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Тупицький залишається на посаді голови КСУ, незважаючи на указ Володимира Зеленського. Також у суді заявили, що указ президента про відсторонення перевищує його повноваження.

Тупицький підозрюється у введенні суду в оману і примушуванні свідка до відмови від дачі показань. За даними слідства, нинішній голова КСУ нібито причетний до незаконного заволодіння заводом в Донецькій області.