ua en ru

Зеленський відкликав з Ради закон про розпуск КСУ

Зеленський відкликав з Ради закон про розпуск КСУ Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Президент Володимир Зеленський відкликав з Верховної ради свій законопроект "Про відновлення довіри громадськості до конституційного судочинства". Документ був зареєстрований під №4288.

Про це свідчать дані на сайті ВР.

Останній етап проходження документу - 27 січня проект відкликано. Таким чином, він знятий з розгляду парламенту.

Зазначено, що 29 жовтня глава держави вніс законопроект до ВР і визначив його як невідкладний. При цьому його так і не розглянули в профільному комітеті.

Що пропонував закон президента

Документ передбачав визнати неправосудним (нікчемним) рішення Конституційного суду України щодо скасування е-декларування як таке, що прийняте у приватних інтересах суддів КСУ, є свавільним та необґрунтованим.

Проект пропонував забезпечити безперервність дії норм Кримінального кодексу України, ЗУ "Про запобігання корупції" незалежно від рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 у справі № 1-24/2020(393/20).

Підкреслимо, закон передбачав припинення повноважень складу Конституційного суду України. Документ пропонував забезпечити добір й призначення суддів КСУ у порядку, встановленому Конституцією України та ЗУ "Про Конституційний суд України".

Конституційна криза

В кінці жовтня 2020 року КСУ скасував відповідальність за недостовірне електронне декларування. Це рішення суду не тільки заблокувало хід понад 100 справ, які вели НАБУ і САП, а й діяльність Національного агентства по запобіганню корупції.

РБК-Україна у своєму матеріалі писало, що через скасування контролю за електронними деклараціями держслужбовців українська влада виявилася в дуже незручному становищі як перед суспільством, так і перед міжнародними партнерами.

Так, 2 листопада Володимир Зеленський на засіданні фракції "Слуга народу" переконував нардепів підтримати його законопроект №4288 "про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства". Він підкреслював, що будь-яке інше рішення про повернення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях буде "непрацюючим".

Нагадаємо, в кінці грудня президент Володимир Зеленський відсторонив від виконання обов'язків судді главу Конституційного суду України Олександра Тупицького. Раніше його просив про це Офіс генерального прокурора.

Як писало РБК-Україна, сьогодні глава держави ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони про посилення відповідальності за недостовірне декларування. Відповідний законопроект буде внесений до Верховної ради як невідкладний.