ua en ru

Україна виконала всі "структурні маяки" для перегляду програми з МВФ, - Зеленський

Україна виконала всі "структурні маяки" для перегляду програми з МВФ, - Зеленський Фото: Зеленський і Георгієва (president.gov.ua)

Президент Володимир Зеленський і директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва провели телефонну розмову. Сторони обговорили просування до прийняття державного бюджету України на 2021 рік, збереження антикорупційного порядку денного і макроекономічної стабільності в країні.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента України.

Президент заявив, що команди України та МВФ "мають міцну довіру і тісно працюють, щоб якомога швидше прийняти місію".

Він зазначив, що Україна не зупинялась у виконанні взятих на себе зобов'язань. Серед іншого, була затверджена реформа митниці та податкової служби, Міністерство фінансів і Національний банк активно працюють над зменшенням частки непрацюючих кредитів в банківській системі.

"На сьогодні всі структурні маяки, передбачені для перегляду програми МВФ, виконані", - констатував президент.

Зеленський і Георгієва обговорили важливість прийняття збалансованого бюджету на 2021, а також ризики недавнього рішення КС про скасування частини положень антикорупційного законодавства.

Георгієва зазначила, що робота прем'єр-міністра з командою Фонду дозволила закріпити відносини сторін на високому рівні та досягти гарного прогресу.

Вона також зазначила швидку реакцію і заходи, прийняті українською владою після рішення КСУ, і додала, що Фонд цінує співпрацю глави НБУ Кирила Шевченка з командою МВФ.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна виконала вже 4 з 10 структурних маяків меморандуму з МВФ. За його словами, ще два пункти знаходяться на стадії фіналізації, тому Київ розраховує, що черговий транш надійде ще у 2020 році.

Голова Національного банку Кирило Шевченко, який перебуває з візитом у Вашингтоні, заявив, що місія Міжнародного валютного фонду може прибути в Україну до кінця цього року. Проте конкретних домовленостей поки немає.

Раніше повідомлялося, що Україна з МВФ обговорюють три блоки питань. Перший стосується рішення Конституційного суду та антикорупційної діяльності в Україні. Другий - проєкт бюджету України на 2021 рік. І третій - роботу самого Національного банку.

2 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що місії МВФ в Україні не буде через рішення Конституційного суду про скасування електронного декларування.