ua en ru

Заборона депутатам голосувати при конфлікті інтересів: ВР прийняла доопрацьований закон

Заборона депутатам голосувати при конфлікті інтересів: ВР прийняла доопрацьований закон Фото: Верховна рада (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Верховна рада остаточно заборонила голосування депутатів місцевих та обласних рад в умовах конфлікту інтересів. Відповідний законопроект №3034а з пропозиціями президента Володимира Зеленського народні депутати схвалили 287 голосами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання ВР.

Закон передбачає, що сільський, селищний, міський голова, секретар, депутат сільської, селищної, міської ради, голова, замглави, депутат районної, обласної, районної у місті ради публічно повідомляє про конфлікт інтересів, який виник під час участі у засіданні ради, іншого колегіального органу (комісії, комітету, колегії тощо), відповідному колегіальному органу. Він не бере участі у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідним колегіальним органом.

Якщо неучасть таких осіб у голосуванні призведе до втрати повноважності ради, іншого колегіального органу, то вони можуть взяти участь в ухваленні рішення. Однак за умови публічного самостійного повідомлення про конфлікт інтересів у ході засідання колегіального органу.

"Якщо повідомлення про конфлікт інтересів здійснено на засіданні ради, іншого колегіального органу, інформація про таке повідомлення обов'язково вноситься до протоколу засідання ради, іншого колегіального органу", - передбачає закон.

Нагадаємо, у другому читанні цей закон Рада схвалила на початку грудня 2020 року. Однак без уваги в документі залишилося питання врегулювання конфлікту інтересів в діяльності глав обласних, районних, районних у містах рад. У доопрацьованій редакції це врахували.

Як писало РБК-Україна, парламент також прийняв у другому читанні законопроект для захисту місцевих бюджетів.