ua en ru

Україна остаточно порвала з "російським світом", - Кулеба

Україна остаточно порвала з "російським світом", - Кулеба Фото: Дмитро Кулеба (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Україна остаточно порвала з "російським світом", а її майбутнє в союзі з західними країнами невідворотне. Цими принципами Київ не поступиться в процесі врегулювання на Донбасі і деокупації Криму.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю німецькому журналу Internationale Politik.

За його словами, мирний договір з Російською Федерацією буде досягнуто дипломатичними методами. При цьому Україна в жодному разі не буде відхилятися від двох основоположних принципів.

"По-перше, Україна ніколи не відмовиться від Криму чи Донбасу. А по-друге, продовжить свій шлях як європейська країна, як частина Заходу, тому що її розрив з "російським світом" остаточний. Все інше - питання часу і дипломатії", - підкреслив Кулеба.

Він також виключив можливість збереження впливу Росії на Донбас в обмін на мир.

"Статус регіонів, які зараз тимчасово під окупацією, мислимий лише в межах України і в ході децентралізації, яку ми зараз успішно реалізуємо. Це дає регіонам право самостійно розпоряджатися своїм бюджетом і обирати своїх місцевих представників. Але ми ніколи не дозволимо регіону перебувати за межами української конституції і правової системи - наприклад, проводити вибори згідно з іншим виборчим законом, ніж той, який застосовується до всієї України", - додав Кулеба.

Він уточнив, що після деокупації зовнішній курс України не змінився і її "членство в євроатлантичному Заході невідворотне".

Нагадаємо, раніше Кулеба заявив, що потенціал мінського і нормандського форматів переговорів щодо врегулювання на Донбасі ще не вичерпано.

Міністр підкреслив, що у відносинах з Росією українська сторона хоче домогтися принципу мирного співіснування.