ua en ru

У Кабміні завершили підготовку закону про перехідне правосуддя на Донбасі

У Кабміні завершили підготовку закону про перехідне правосуддя на Донбасі Фото: Кабмін (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій завершило розробку законопроекту "Про державну політику перехідного періоду". Він визначає особливості перехідного правосуддя на Донбасі.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Відомство направило документ на розгляд для надання пропозицій центральним органам виконавчої влади, держслужбам та фондам, місцевій владі, міжнародним організаціям, громадськості тощо.

"Коли ми говоримо про державну політику перехідного періоду, це не тільки перехідне правосуддя... Сигнал цього документу в тому, що люди, які на сьогодні знаходяться на тимчасово окупованих територіях, є заручниками окупаційного режиму, їм не потрібно боятись власної країни", - наголосив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Що пропонує закон

Цей документ уніфікує підходи щодо тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях та в Криму, запроваджує елементи перехідного правосуддя та окреслює засади відновлення діяльності органів правосуддя на деокупованих територіях.

Також закон пропонує:

  • розв'язання питання підслідності кримінальних правопорушень, вчинених на ТОТ;
  • інститут конвалідації правочинів, що були вчинені на ТОТ, визначає процедури підтвердження фактів народження, смерті, укладання та розірвання шлюбу, а також визнання здобутих компетентностей та освітніх кваліфікацій;
  • формування кадрових резервів державних службовців та поліцейських для роботи на деокупованих територіях;
  • створення тимчасових адміністрацій до проведення виборів місцевого самоврядування;
  • закріплення соціальних гарантій для мешканців ТОТ.

Проект визначає термінологію, яка має бути єдиною для всього законодавства. Це як нові, так і вдосконалені терміни: окупаційні сили та окупаційні адміністрації РФ, політико-дипломатичні та санкційні заходи, територіальні громади на лінії розмежування, тимчасова окупація, деокупація, деокуповані території, реінтеграція деокупованих територій, сталий мир, території пріоритетного розвитку тощо.

Закон пропонує принципово нове визначення держави-агресора, держави-окупанта, і цей статус на рівні закону закріплюється за Росією.

У документі прописані загальні засади відповідальності, амністії та люстрації за дії під час тимчасової окупації територій України.

Нагадаємо, раніше Резніков висловив надію, що Верховна рада ухвалить закон про перехідний період на Донбасі і в Криму в 2021 році.

Як писало РБК-Україна, заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов заявляв, що перехідний правосуддя може відрізнятися на Донбасі і в Криму.

Детальніше про перехідний період читайте в матеріалі РБК-Україна "Амністія не для всіх: яким буде перехідне правосуддя на Донбасі і в Криму".