ua en ru

Байден або Трамп: Конгрес США засідає на тлі протесту

Байден або Трамп: Конгрес США засідає на тлі протесту Фото: Джо Байден і Дональд Трамп (колаж РБК-Україна)

У США зібрався Конгрес для підрахунку голосів Колегії вибірників на виборах президента Сполучених Штатів Америки. В цей же час біля будівлі Конгресу проходить мітинг прихильників президента Дональда Трампа, що зараз відбувається в країні - в матеріалі РБК-Україна.

01:10 У Вашингтоні почала діяти комендантська година на тлі масових протестів. Поліція попередила, що буде затримувати людей, які порушують обмеження. Комендантська година буде діяти до 7 ранку. Зараз у Вашингтоні 18:10.

01:09 З'явилася перша жертва заворушень. У США померла дівчина, поранена в шию в Конгресі США. Вона постраждала в ході штурму Капітолію. Потім з'явилася інформація, що вона померла.

Зачистка будівлі Конгресу США закінчена

Поліція США відтіснила протестувальників зі сходів Капітолію. Зокрема, звільнили зал Сенату від прихильників президента Дональда Трампа. Як мінімум затримано 13 осіб.

МЗС України зробив заяву на тлі протестів в США

Міністерство закордонних справ України стурбоване ситуацією в США. Голова МЗС Дмитро Кулеба вважає за необхідне відновити верховенство права в країні.

У будівлі Капітолію знайшли бомби

Як мінімум дві саморобні бомби були знешкоджені американськими правоохоронцями. Одна була знайдена в будинку, в якому розміщуються офіси Республіканського національного комітету. Бомби знешкодили.

В ході протесту сталися зіткнення і стрілянина

Коли протестуючі увірвалися в будівлю Конгресу, почалися зіткнення з поліцейськими. Також в ході протесту була стрілянина. Є постраждалі.

Байден звернувся до Трампа

Обраний президент Джо Байден звернувся до Дональда Трампа. Він просить його розпорядиться припинити ці заворушення. Після цього Трамп опублікував звернення і закликав припинити насильство.

Ситуація в США погіршується

Віце-президент США Майкла Пенса евакуювали з Капітолію. Протестувальників намагаються розігнати сльозогінним газом. Ситуація в США погіршується. Прихильники Трампа увірвалися в будівлю Конгресу. Перервали засідання обох палат Конгресу. Мер Вашингтона оголосив комендантську годину в місті.

Засідання Конгресу призупинено

Спільне засідання палат Конгресу переривали через заперечення республіканців. Сенат і Палата представників зараз кожна окремо проведуть засідання, на яких обговорюватимуть скаргу на підсумки виборів в Арізоні. Там переміг кандидат Джо Байден.

Процес може затягнутися на кілька годин.

Біля Конгресу влаштували масштабний протест

В цей же час, прихильники Дональда Трампа біля будівлі Конгресу США влаштували акцію протесту. Вони хочуть увійти всередину, де зараз йде процес сертифікації результатів голосування. Почалися затримання.

Крім того, між демонстрантами та правоохоронцями спалахнули сутички.

Протестувальники прорвалися через оточення біля Капітолію, поліція застосовує сльозогінний газ для розгону.

Оновлено: протестуючі змогли прорватися всередину будівлі Капітолію. Сенаторів вивели із залу, де вони проводили засідання.

Трамп заявив, що ніколи не визнає поразку

Президент США Дональд Трамп заявив, що ніколи не визнає своєї поразки на виборах. Так він заявив на акції протесту.

"Ми ніколи не здамося, ми ніколи не визнаємо поразки. Цього не станеться", - заявив він.

Трамп попросив Пенса відхилити голоси вибірників у спірних штатах

В день підрахунку голосів Трамп закликав віце-президента Майка Пенси відхилити голоси вибірників у спірних штатах. Це потрібно для того, щоб переглянути підсумки виборів, які в середу повинен затвердити Конгрес США.

Однак, Пенс заявив про неможливість відхилити голоси вибірників за президента США в спірних штатах.

"Деякі вважають, що в якості віце-президента я повинен в односторонньому порядку прийняти або відхилити голоси вибірників. Інші вважають, що голоси виборців ніколи не слід заперечувати на спільному засіданні Конгресу. Після ретельного вивчення нашої конституції, наших законів, нашої історії, я вважаю, що ні одна з цих точок зору не вірна", - заявив Пенс.

Нагадаємо, Трамп заявив, що готовий влаштувати "пекельну битву" за президентський пост, якщо демократи "захоплять" Сенат і Білий дім.

Зазначимо, в кінці минулого року в США відбулися президентські вибори. За підсумками голосування перемогу здобув Джо Байден. Його інавгурація запланована на 20 січня.