ua en ru

Пожежа в будинку для літніх людей Харкова: що відомо

Пожежа в будинку для літніх людей Харкова: що відомо Фото: пожежа в Харкові (dsns.gov.ua)

У Харкові сталася пожежа в приватному будинку для літніх людей. Загинуло 15 осіб, більше 10 постраждалих госпіталізовані. За попередніми даними, причиною загоряння стало необережне поводження з електроприладами. Що відомо про трагедію - в матеріалі РБК-Україна.

Пожежа сталася в приватному хоспісі

Сьогодні о 15:03 на вул. Нижня Гиївська в районі Холодна гора Харкова почалося загоряння на другому поверсі двоповерхового будинку, в якому розміщувався приватний будинок престарілих "Золотий час".

Поверх вигорів повністю, згоріли вікна, дах будівлі не витримав. Пожежу на 100 кв.м. вдалося локалізувати протягом години.

Займання повністю ліквідували о 16:53. До гасіння вогню було залучено 50 осіб особового складу ДСНС і 13 одиниць спецтехніки.

Пожежа кваліфікована як надзвичайна ситуація державного рівня.

Дані про жертви

На місці загоряння знайдені тіла 15 жертв. Ще 11 мешканців будинку престарілих постраждало, їх госпіталізували і зараз надають медичну допомогу. Після лікування їх можуть поселити в інтернатних установах.

Всього всередині будинку престарілих на момент трагедії всього перебувало 33 людини.

Причина пожежі

Займання могло статися через необережне поводження з електронагрівальними приладами. Про попередню причину пожежі заявила генпрокурор Ірина Венедиктова в Facebook. Також вона повідомила що на місці вже працюють співробітники прокуратури.

Відкрито кримінальну справу за ст. 270 КК України ч.2 - порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей. Винним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Керівники установи доставлені в поліцію

В територіальний відділ поліції доставлено три людини для надання свідчень. Проводиться допит керуючого, якого затримають у зв'язку з кримінальним розслідуванням.

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що також вирішується питання про затримання власниці закладу. Вона знаходиться на лікарняному, тому у її будинку виставлені поліцейські наряди.

Будинок для літніх не був зареєстрований

Згорілий будинок для літніх людей не числився в жодних реєстрах і не був офіційно зареєстрований. Про це повідомив директор Харківського обласного департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага.

"Ми не розуміємо, хто і з якою метою зібрав цих людей в одному місці. Такої установи, яка знаходиться за цією адресою, ні в одному реєстрі Харківської області не існує", - заявив Шпарага.

Зеленський вимагає провести розслідування

Президент Володимир Зеленський висловив співчуття родичам загиблих. Глава держави доручив Кабміну створити державну комісію для встановлення причин трагедії, а міністр внутрішніх справ повинен взяти справу під свій контроль. Т

акож прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про скликання позачергового засідання Кабміну за дорученням президента через пожежу в Харкові.

Власницю будинку престарілих можуть затримати

Власницю і завідувача харківського будинку престарілих доставили в поліцію для надання свідчень.

Також в поліції повідомили, що винуватцям пожежі загрожує від 3 до 8 років тюремного ув'язнення.

За словами глави МВС Арсена Авакова власницю можуть затримати.

"Зараз вирішується питання про затримання власниці пансіонату. Оскільки вона знаходиться на лікарняному, у її будинку виставлені наряди поліції", - додав Аваков.

Крім того, в зв'язку з подією в Харкові проведуть перевірки, щоб припинити роботу подібних закладів. Нагадаємо, що будинок престарілих, в якому сталася пожежа, ніде не був зареєстрований.

Надзвичайна ситуація державного рівня

Пожежу в будинку для літніх у Харкові кваліфікували як надзвичайну ситуацію державного рівня. В Державній службі з надзвичайних ситуацій закликали українців обережно користуватися електронагрівальними приладами.

Пожежа в будинку для літніх людей Харкова: що відомо

Фото: рятувальники на місці пожежі (suspilne.media)

ДБР розслідує халатність працівників ДСНС

Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу щодо можливої халатності працівників ДСНС під час перевірок та інших методів контролю за станом протипожежної безпеки. Слідчі вважають, що ця халатність могла призвести до сьогоднішньої пожежі.

Пожежу буде розслідувати державна комісія

Кабінет міністрів створив державну комісію з розслідування причин пожежі в будинку для літніх у Харкові. Комісію очолив міністр розвитку громад Олексій Чернишов, а його заступником призначили главу ДСНС Миколу Чечоткіна.

Комісія також повинна за дорученням президента напрацювати механізми запобігання подібним інцидентам у майбутньому.

У будівлі планувався ремонт газового обладнання

У Міністерстві внутрішніх справ розповіли, що, за попередньою інформацією, в згорілій будівлі планувалося проведення ремонту газового обладнання. Правоохоронці зазначили, що спочатку задимлення спостерігалося саме у місці, де розташований газовий лічильник.

У справі вже допитали трьох людей: власника, завідувача та орендарку будинку.

Згорілого будинку немає на карті

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на засіданні уряду заявив, що згорілого будинку для літніх у Харкові взагалі немає на планах міста, тому власників потрібно перевірити на наявність документів.

Водночас згорілий будинок для літніх "Золотий час" рекламувався на телебаченні та в інтернеті.