ua en ru

Знову локдаун. "Червона зона" карантину в Україні розширюється: які області під загрозою

Знову локдаун. "Червона зона" карантину в Україні розширюється: які області під загрозою Фото: карантин в Україні (РБК-Україна)

Адаптивний карантин в Україні з поділом на чотири зони почав діяти з 24 лютого. Однак, вже з 26 лютого в Івано-Франківській області повернули жорсткі обмеження, що діяли під час локдауну. З 1 березня карантин посилили в Чернівецькій області, на черзі ще одна область - Житомирська.

Детальніше про ситуацію з карантином в Україні - в матеріалі РБК-Україна.

Івано-Франківська область закрита на карантин

Івано-Франківська областасть стала першим регыоном, де почали посилювати карантин. Через зростання числа хворих і, як наслідок, госпіталізованих в облцентрі розмістили перший в Україні тимчасовий госпіталь. Як заявляла місцева влада, цей захід є превентивною мірою та розміщувати пацієнтів там будуть лише в тому випадку, якщо закінчаться місця в лікарнях.

Крім того, на території області встановлені блокпости, частина з яких працює в цілодобовому режимі. Тим, хто хоче потрапити на територію області вимірюють температуру.

Торкнулися обмеження і роботи транспорту: як міського, так і залізничного, і авіа. Так, для того, щоб скористатися громадським транспортом у жителів Прикарпаття має бути спецперепустка з роботи. Що стосується поїздів, "Укрзалізниця" припинила продаж квитків, однак, якщо квитки були куплені заздалегідь - доїхати у регіон можна.

Крім цього, обмежена робота закладів громадського харчування - вони можуть працювати лише на винос. Також заборонена робота ТРЦ, кінотеатрів, спортзалів, закриті садки, а школи і виші переведені на дистанційне навчання.

Такі обмеження на Прикарпатті будуть діяти до 12 березня.

Разом з тим, Буковель заявив, що продовжить працювати, але з обмеженнями. На території курорту будуть працювати траси і підйомники, готелі, а кафе і ресторани - на винос.

Чернівецька область у "червоній зоні"

У п'ятницю, 26 лютого, на ранковому брифінгу головний санлікар Віктор Ляшко заявив, що ситуація з коронавірусом напружена і в Чернівецькій області. Він не виключив, що у разі погіршення епідситуації держкомісія вже у суботу може внести регіон в "червону зону". При цьому, місцева влада заявляла, що в Чернівецькій області можуть ввести карантин вихідного дня.

Однак, пізніше регіональна комісія прийняла рішення про посилення карантину в Чернівецькій області до 9 березня включно. На цей час в регіоні забороняється робота кафе і ресторанів (крім адресної доставки), навчальних закладів (крім садків), розважальних центрів, зон відпочинку в торгових центрах. У суботу ж, 27 лютого, держкомісія офіційно ввела в Чернівецькій області обмеження "червоної зони", які набирають чинності з 1 березня.

Житомирська область у зоні ризику

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко анонсував засідання держкомісії 1 березня, на якому регіон буде віднесено до "червоної зони". За словами очільника області, через збільшення числа хворих на коронавірус область опиниться у "червоній зоні", будуть діяти такі ж обмеження, як і під час зимового локдауну.

Як пізніше повідомив міністр Кабміну Олег Немчінов, 1 березня відбулось засідання держкомісії, на якому було прийнято рішення про введення у Житомирській область обмежень "червоної зони" з 3 березня.

Хто ще під загрозою

Згідно з оновленими даними МОЗ, в "помаранчевій зоні" карантину, яка свідчить про погіршення ситуації з коронавірусом, знаходяться:

  • Вінницька область,
  • Донецька область,
  • Закарпатська область,
  • Запорізька область,
  • Київська область,
  • Луганська область,
  • Миколаївська область,
  • Рівненська область,
  • Тернопільська область.

У "червоній зоні" Івано-Франківська, Чернівецька та Житомирська області, а ось "зеленій зоні" поки що не відповідає ні один регіон.