ua en ru

Україна буде залучати IT-фахівців з Білорусі, спростивши імміграцію

Україна буде залучати IT-фахівців з Білорусі, спростивши імміграцію Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Президент Володимир Зеленський підписав указ № 420/2020 "Про деякі заходи по залученню підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь". Документ повинен сприяти розвитку інвестиційного потенціалу України.

Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

Згідно з указом, уряд повинен продовжити до 180 днів на рік термін тимчасового перебування в Україні IT-фахівців з Білорусі, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їх сімей.

Також уряд має намір запровадити пілотний проект зі спрощеного оформлення посвідок на проживання для цих категорій білорусів. Згідно з указом, потребує вдосконалення процедура реєстрації білоруських IT-фахівців як фізосіб-підприємців - платників єдиного податку.

Також потрібно визнати документи для роботи, видані в Білорусі.

Уряд також має запустити інформаційний портал для надання консультацій громадянам Білорусі, які іммігрують в Україну.

"Документ сприятиме розвитку інвестиційного потенціалу України та залучення висококваліфікованих IT-спеціалістів та інноваторів", - йдеться в повідомленні.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, на початку вересня Зеленський доручив уряду розробити законопроекти, спрямовані на розвиток IT-індустрії в Україні. Документи мають бути винесені на розгляд Верховної ради у тримісячний термін.

Також РБК-Україна писало, що у Раду внесли закон про стимулювання розвитку ІТ.