ua en ru

Третій день боїв між Вірменією і Азербайджаном: що зараз відомо

Третій день боїв між Вірменією і Азербайджаном: що зараз відомо Фото: ситуація в Нагірному Карабасі (facebook.nkrmil)

Вірменська і азербайджанська сторони називають конфлікт в Нагірному Карабасі війною. Вже третій день тривають бої між країнами, що відомо зараз - в матеріалі РБК-Україна.

Вірменія назвала бої в Карабасі заздалегідь спланованими

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян розглядає дії Азербайджану на території Нагірного Карабаху та Вірменії як операцію, заздалегідь сплановану під час спільних військових навчань зі Збройними силами Туреччини.

Путін поговорив з Пашиняном

Президент Росії і прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян зідзвонились. Вони обговорили ситуацію в Карабасі.

Путін висловив Пашиняну серйозну заклопотаність триваючими бойовими діями і заявив, що сторони повинні припинити вогонь.

У Вірменії оцінили можливість переговорів з Азербайджаном

Нікол Пашинян заявив, що для переговорів з Баку потрібна відповідна атмосфера, важко говорити про це, поки йдуть військові дії на лінії зіткнення в Карабасі.

Також Пашинян заявив про неможливість військового вирішення конфлікту в Карабасі.

Пашинян звинуватив Азербайджан в атаці на Вірменію

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Азербайджан бомбить села на території Вірменії. Він повідомив про жертви серед мирного населення.

Також він підтвердив загибель пілота вірменського винищувача Су-25.

"Йде війна, є дуже багато руйнувань, жертв, залучено величезну кількість військовослужбовців", - заявив він.

Алієв назвав чутками участь Туреччини в конфлікті в Карабасі

Президент Азербайджану Ільхам Алієв назвав чутками і фейком інформацію про участь Туреччини в конфлікті в Нагірному Карабасі.

"ВПС Туреччини жодним чином не беруть участі в бойових діях в Карабасі", - відповів він на звинувачення Вірменії в збитті їх винищувача.

Більш того, Алієв вважає, що Вірменія намагається створити видимість, що в конфлікті в Карабасі беруть участь багато країн.

Президент Азербайджану виключив переговори з Вірменією з урахуванням нинішньої позиції керівництва країни.

Азербайджан спростував збиття вірменського винищувача

Міноборони Азербайджану спростувало інформацію Вірменії про те, що їх військовий літак був збитий турецьким винищувачем F-16. Про це заявив голова прес-служби відомства полковник Вагіф Даргяхлі.

Була інформація, що після таких дії Вірменія може звернутись до Організації Договору про колективну безпеку.

Вірменія заявила про збиття Туреччиною винищувача Су-25

Міноборони Вірменії заявило, що турецький винищувач F-16 з території Азербайджану збив Су-25 вірменських військових сил. Також повідомляється, що в результаті атаки загинув пілот.

У Вірменії звинуватили Туреччину в прямій агресії

Представник вірменського Міністерства оборони Арцрун Ованнісян заявив, що Туреччина здійснює пряму агресію проти Вірменії. Це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Раніше в МЗС Вірменії повідомили, що удар по вірменському місту Варденіс був здійснений турецьким безпілотником.

Азербайджан вжив заходів для захисту населення в прифронтовій зоні

Міністерство з надзвичайних ситуацій Азербайджану вжило заходів для забезпечення захисту населення в прифронтовій зоні.

Зокрема, населенню були пояснені правила поведінки під час надзвичайних ситуацій, особливо в умовах війни, правила правильного використання тимчасових притулків.

Міноборони Азербайджану опублікувало нове відео бойових дій

Міністерство оборони Азербайджану опублікувало відео, на якому сили країни атакують іншу сторону.

Ситуацію в Карабасі обговорять на засіданні постійної ради ОБСЄ

Спеціальне засідання постійної ради ОБСЄ по ситуації в Нагірному Карабасі пройде у вівторок. Про це повідомило представництво Албанії.

Вірменія готова задіяти ресурси ОДКБ

Представник Вірменії в Організації Договору про колективну безпеку заявив про готовність країни задіяти військово-політичні механізми колективного реагування ОДКБ. Тільки в разі розширення географії конфлікту в Карабаху.

Вірменія заявила про загрозу територіальній цілісності республіки

Представник Вірменії в Організації Договору про колективну безпеку заявив про можливу загрозу територіальної цілісності республіки.

Туреччина відправляє в Азербайджан підконтрольних сирійських бойовиків

Агенство Reuters, посилаючись на свої джерела, повідомляє, що Туреччина відправляє в Азербайджан 4 тисячі бойовиків з півночі Сирії. Кореспонденти агентства спілкувалися з двома бойовиками.

Вони сказали, що нібито відправляються в Азербайджан в координації з Анкарою. При цьому співрозмовники відмовились називати свої імена з міркувань безпеки, і їх твердження неможливо перевірити з незалежних джерел. За словами бойовиків, сирійські командири бригади пообіцяли їм винагороду в 1500 доларів в місяць.

Туреччина готова підтримати Азербайджан на полі бою

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що вирішити карабахський конфлікт можна лише після того, як Вірменія піде з азербайджанських земель.

"Ми стоїмо поруч з Азербайджаном на полі бою і за дипломатичним столом", - заявив він.

Разом з тим, заступник голови партії президента Туреччини Реджепа Ердогана заявив, що країна розглядає напад на територію Азербайджану, як на свою власну.

"Будь-який напад на населений пункт Азербайджану рівнозначний нападу на населений пункт Туреччини", - заявив він.

Вірменія обговорила з Росією перенесення боїв з Карабаху

Секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян провів телефонну розмову з секретарем РБ РФ Миколою Патрушевим, в якому заявив про можливість перенесення збройного конфлікту з Карабаху на територію Вірменії.

Ніяких мирних переговорів по Карабаху немає

Азербайджанський посол заявив, що мирних переговорів поки немає. Тим часом, держсекретар США Майкл Помпео закликає країни до діалогу і припинити насильство.

Кочарян виїхав в Карабах

Колишній президент Вірменії Роберт Кочарян відправився в невизнану Нагірно-Карабахську республіку (НКР).

"Роберт Кочарян відправився в Арцах", - повідомив керівник Офісу екс-президента Віктор Согомонян.

Ситуація навколо Карабаха ускладнюється

Міноборони Вірменії заявило, що Збройні сили Азербайджану обстрілюють села поруч з містом Варденіс на сході Вірменії.

Також сторона заявила про нові удари азербайджанських військ по Варденіському району. За їхніми даними, використовується турецький безпілотник, є загиблий і постраждалі.

Станом на зараз, основні бої йдуть на північному напрямку (Тертер і Агдере/Мартакерт) і на південному, у іранського кордону (Фізулі/Варанди і Джебраіл/Джракан).

Меркель поговорила з Пашиняном і Алієвим

Канцлер Німеччини Ангела Меркель провела розмову з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Вона закликала сторони до негайного перемир'я і повернення за стіл переговорів. Також Меркель закликала сусідні країни сприяти мирному вирішенню конфлікту в Нагірному Карабасі.

В Азербайджані заявили про загибель 10 мирних жителів через обстріли

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що в результаті бойових дій загинули 10 мирних жителів.

Бойові дії можуть початися на кордоні між Вірменією та Азербайджаном

Міноборони Вірменії не виключає бойових дій безпосередньо на вірмено-азербайджанському кордоні. Вірменська сторона заявляє, що дії іншої сторони не залишають іншого виходу, як перейти до застосування ударних систем великої дальності і руйнівною мощі.

У Вірменії заявили про чотири жертви серед мирного населення Карабаху

Омбудсмен Вірменії повідомив про чотири жертви серед мирного населення Нагірного Карабаху. Серед них жінка і дитина, є також десятки поранених.

Азербайджан заявив про повне знищення одного їх полків Вірменії

Міноборони країни заявило, що азербайджанськими силами був знищений третій мотострілецької полк "Мартуні" армії Вірменії. У той же час, вірменська сторона заявила, що Азербайджан завдав удар по військовій частині на вірменській території в районі міста Варденіс.

У той же час, Міноборони Вірменії спростувало знищення азербайджанськими ВС полку "Мартуні".

Вірменія звинуватила Азербайджан в підготовці до військової агресії

Міністерство закордонних справ Вірменії заявило, що інша сторона конфлікту готується до розширення географії бойових дій і агресії.

"Мета даної дезінформації - підготувати ґрунт для розширення географії бойових дій, в тому числі, здійснення агресії проти Республіки Вірменія", - йдеться в заяві.

Вірменія задумалася про укладення союзу з невизнаним Карабахом

Керівник правлячої парламентської фракції Вірменії "Мій крок" Ліліт Макунц заявила, що влада розглядає можливість укладення військово-політичного союзу з невизнаною республікою. Крім того, прем'єр Нікол Пашинян допустив можливість визнання незалежності Карабаху, зазначивши, що питання перебуває на порядку денному.

Бої в Нагірному Карабасі тривали всю ніч

Сторони конфлікту заявили про бої, які тривали в ніч з 28 на 29 вересня. Також обидві сторони заявили про втрати в рядах військових, а також знищення техніки.

Азербайджанська армія веде наступ в напрямку міста Фізулі, розташованого на території, прилеглій до Нагірного Карабаху.

Реакція світу

В ООН закликали до допуску в Нагірний Карабах місії ОБСЄ. Генсек ООН Антоніу Гутерріш провів переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

США, Україна, Європейський Союз, а також Російська Федерація закликають країни до діалогу.

Нагадаємо, вчора в Азербайджані назвали конфлікт з Вірменією "вітчизняною війною".

Також у Вірменії повідомили про підготовку до довгострокової війни.