ua en ru

Загострення конфлікту Вірменії та Азербайджану: що зараз відбувається

Загострення конфлікту Вірменії та Азербайджану: що зараз відбувається Фото: ситуація в Нагірному Карабасі (facebook.nkrmil)

Конфлікт Вірменії та Азербайджану через Нагірний Карабах загострився. Туреччина готова підтримати азербайджанську сторону на полі бою, а Вірменія звинувачує її в прямій агресії, що зараз відбувається - в матеріалі РБК-Україна.

Азербайджан заявив про нові жертви серед мирного неселення через обстріли

Азербайджанська генпрокуратура заявила, що кількість загиблих в Карабасі мирних громадян зросла до 14. Крім того, в результаті обстрілів також госпіталізовано 46 осіб.

Вірменія відкрила кримінальну справу проти азербайджанських військових

Слідчий комітет Вірменії порушив кримінальну справу через бойові дій азербайджанських військ в Карабасі.

МЗС Туреччини порівняв події в Карабасі з Україною

Голова Міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу вважає, що Азербайджан у військовому конфлікті з Вірменією правий як з моральної, так і з правової точки зору.

"Міжнародна громадськість повинна ставитися до ситуації в Азербайджані, так само як до подій в Україні і в Грузії", - сказав Чавушоглу.

З'явилося нове відео бойових дій в Карабасі

Міноборони Азербайджану показало нові кадри ударів по вірменської техніці.

Греція скликає позачергове заседенія Постійної ради ОБСЄ

МЗС Греції зажадав позачергового скликання Постійної ради ОБСЄ для обговорення ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі.

В Азербайджані попередили спаленням мостів в разі визнання Карабаху

Посол Азербайджану в Росії Полад Бюльбюль-Огли заявив, що якщо Вірменія визнає незалежність Нагірного Карабаху, то це буде означати спалення всіх мостів і реакція буде негативною.

Туреччина готова надати Азербайджану військову допомогу

Голова турецького МЗС Мевлют Чавушоглу заявив, що військового потенціалу Азербайджану достатньо. Однак, країна готова надати допомогу.

"Ми підтримуємо Україну з питання Криму, Грузію - і ми маємо рацію. Точно так само підтримуємо і Азербайджан. Якщо буде потрібно, ми допоможемо, але зараз бачимо, що можливостей Азербайджану вистачає. У нас військове співробітництво з ним, і Азербайджан отримав все необхідне ", - сказав він.

Активні бойові дії в Карабасі поки не ведуться

Міністерство оборони Вірменії заявило, що поки активні бойові дії в Нагірному Карабасі не ведуться.

Також офіційний представник Міноборони Вірменії Арцруні Ованесян заявив, що нічні бої в зоні нагірно-карабахського конфлікту були не настільки інтенсивні, як в попередні дні.

Макрон заявив про необхідність діалогу з РФ

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що карабахський конфлікт неможливо врегулювати без Росії. Він також закликає Європу до діалогу з РФ.

Україна виступила з заявою через ситуацію в Карабасі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що країна підтримує територіальну цілісність Азербайджану. Також він заявив, що війна це завжди біда та руйнування.

"Нинішня ситуація свідчить, що заморожені конфлікти - ніякі не заморожені і можуть в будь-який час вибухнути", - заявив він.

Азербайджан заявив про початок військової операції по знищенню з боку Вірменії

Азербайджанські військові заявили, що їх оточили вірменські сили на північному напрямку в Карабасі і ведуть операцію по знищенню. У той же час, Вірменія заявила про авіаудари Азербайджану та участь в цьому турецьких винищувачів.

Вірменія назвала умову переговорів з Азербайджаном

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна готова до мирного врегулювання карабахського конфлікту.

"Я вже мав привід говорити, що для ведення переговорів потрібні умови і атмосфера. Вірменія завжди була готова до мирного врегулювання", - заявив він.

У той же час, президент Азербайджану виключив переговори з Вірменією.

Вірменія може визнати незалежність Нагірного Карабаху

Нікол Пашинян заявив, що Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху.

"Ми не хочемо, щоб, наприклад, через два-три роки ця ситуація повторювалася (військові дії в Нагірному Карабасі, - ред)", - заявив він.

Нічні бої між Вірменією і Азербайджаном загострились

Міністерство оборони Азербайджану заявило про загибель і поранення 2300 військових Вірменії. Також азербайджанська сторона заявила про ліквідацію військової техніки противника.

Реакція світу

Європейський Союз, США, Україна, а також Російська Федерація закликають країни до діалогу. Канада запропонувала посередництво.

Нагадаємо, Вірменія звинуватила Туреччину в намірах ввести війська в Нахічевань.

Крім того, Вірменія звинуватила Туреччину в прямій агресії.