ua en ru

"Медзакупівлі" відповіли Степанову на можливе відсторонення від закупівлі вакцин

"Медзакупівлі" відповіли Степанову на можливе відсторонення від закупівлі вакцин Фото: Максим Степанов (РБК-Україна)

У державному підприємстві "Медичні закупівлі України" відреагували на слова міністра охорони здоров'я Максима Степанова про дискредитацію України перед міжнародною спільнотою. В ДП розповіли, що один з виробників вакцин попередив про можливий вихід з перемовин через затягування прийняття рішення про поставки.

Про це йдеться у заяві ДП "Медзакупівлі".

У підприємстві стверджують, що вони можуть законтрактувати вакцини ключових світових виробників. У заяві говориться, що Україна має отримати портфель вакцин, і ДП здатне його скласти.

"Наостанок зазначимо щодо можливості відсторонити ДП “Медзакупівлі України” від закупівлі вакцини. Ми звикли діяти прозоро та відкрито... Нам потрібно мати можливість працювати без неправомірного тиску з боку міністра охорони здоров`я", - йдеться в заяві.

Затягування прийняття рішення про поставку вакцини

У "Медзакупівлях" раніше заявили, що МОЗ затвердив лише одного виробника вакцин, хоча був і ще один. Тепер є ймовірність, що інша компанія відмовиться від контакту. Степанов назвав публікацію цієї інформації псуванням іміджу країни.

"Дискредитація іміджу країни полягає у відсутності конкретних рішень та дій у взаємодії із контрагентами, а також в імітації активної діяльності без реальних кроків. Зокрема, один із виробників попередив про можливий вихід з перемовин, оскільки занадто довго чекав на рішення МОЗ", - відповіли в ДП на сьогоднішні слова міністра.

Зупинка роботи "Медзакупівель".

Сьогодні на брифінгу міністр назвав фейком інформацію, що ДП "Медзакупівлі" припинили діяльність через припинення фінансування зі сторони МОЗ. У ДП назвали ці слова маніпуляцією.

У заяві підприємства говориться, що фінансовий план, про який йшлося на брифінгу, не має відношення до фінансування ДП у 2021 році. Без затвердженого та працюючого Тимчасового плану використання бюджетних коштів не утворюється фінансових зобов`язань щодо захищених статей витрат підприємства, йдеться у заяві.

"Тимчасовий план використання бюджетних коштів надісланий нами 21 грудня 2020 року, повторний засил - 31 грудня 2020 року. На жаль, він був відхилений МОЗ України. Тобто зараз ми не маємо жодного фінансового документа, що підтверджую наші зобов`язання. Таким чином, це блокує нашу роботу", - повідомили у ДП.

Нагадаємо, в "Медзакупівлях" заявили, що робота державного підприємства заблокована. ДП звернулося до Кабінету міністрів і Міністерства охорони здоров'я.

Також в "Медзакупівлях" заявили, що Степанов самостійно визначив постачальника вакцини від коронавірусу для України.