ua en ru

Кулеба викликав посла Угорщини через ситуацію на Закарпатті

Кулеба викликав посла Угорщини через ситуацію на Закарпатті Фото: Дмитро Кулеба (РБК-Україна)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сьогодні, 1 грудня, викликав на розмову угорського посла Іштвана Ійдярто. Сторони говорили про ситуацію на Закарпатті та відносини між країнами.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

Кулеба у розмові з угорським послом зачепив нещодавній інцидент з виконанням гімну Угорщини депутатами ОТГ в Закарпатській області, назвавши таку ситуацію неприпустимою. Міністр закликав угорську сторону уникати кроків та заяв, які створюють "деструктивну емоційну напругу" в українсько-угорських відносинах.

Також сторони обговорили нещодавні обшуки в Закарпатській області, які провела Служба безпеки України. Кулеба запевнив, що дії українських правоохоронців жодним чином не спрямовані проти угорської національної меншини.

"Будь-які твердження про те, що в Україні нібито є "залякування" угорської громади або її частини, є безпідставною спекуляцією. В Україні як правовій державі діє принцип індивідуальної, а не колективної відповідальності", - наголосив глава МЗС.

Водночас Кулеба зазначив, що всі громадяни України рівні перед законом незалежно від національності та етнічного походження.

Нагадаємо, вчора СБУ провела обшуки в іноземному фонді на Закарпатті.

Крім того, нещодавно в Закарпатській області інформаційні ресурси поширили відео з погрозами українцям угорського походження. Поліція порушила кримінальну справу та встановлює зловмисників.