ua en ru

Компенсації за катастрофу МАУ мають визначатися на переговорах, - МЗС

Компенсації за катастрофу МАУ мають визначатися на переговорах, - МЗС Фото: МЗС України (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Розмір компенсацій сім'ям загиблих в катастрофі літака МАУ ("Міжнародних авіаліній України") має визначатися на переговорах. Україна досі чекає від Ірану звіт про обставини аварії.

Про це в коментарі РБК-Україна заявив спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Зазначимо, сьогодні стало відомо, що Іран виділить по 150 тисяч доларів сім'ям загиблих.

За словами Ніколенка, розмір компенсації має бути визначено шляхом переговорів сторін.

"Важливою передумовою має стати встановлення причин трагедії та притягнення винних до відповідальності. При визначенні розміру компенсації також буде враховуватися міжнародна практика в подібних катастрофах", - зазначив він.

Він також підкреслив, що українська сторона досі чекає від Ірану проект технічного звіту про те, як було збито пасажирський літак. А взаємодія не просувається далі заяв, які Тегеран робить у ЗМІ.

"Домовленості, досягнуті під час другого раунду консультацій в Тегерані в кінці жовтня 2020 року, Іран досі не виконав. Така ситуація особливо неприйнятна, оскільки мова йде про долю невинних людей. Україна разом з іншими постраждалими країнами продовжить докладати максимальні зусилля для встановлення справедливості у цій справі та притягнення винних до відповідальності", - додав Ніколенко.

Нагадаємо, раніше Іран заявив, що розслідування катастрофи МАУ завершено.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що переговорний процес з Іраном провалено і сторонам не вдалося вийти на той результат, на який чекала Україна.