ua en ru

Іспанія і Великобританія домовилися про майбутнє Гібралтару після Brexit

Іспанія і Великобританія домовилися про майбутнє Гібралтару після Brexit Фото: прем'єр Іспанії Педро Санчес (facebook com pedro sanchezperezcastejon)
Автор: РБК-Украина

Іспанія і Великобританія досягли попередньої угоди про майбутнє Гібралтару після Brexit. На Гібралтар буде поширюватися частина договорів Європейського союзу.

Про це у Twitter повідомив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

"Ми починаємо новий етап. Ми досягли попередньої угоди зі Сполученим Королівством щодо Гібралтару, яка дозволить нам усунути перешкоди і просунутися до загального процвітання", - зазначив Санчес.

Як пише Reuters, сторони домовилися, що на Гібралтар буде поширюватися частина договорів ЄС, в тому числі Шенгенська зона. Угода носить тимчасовий характер, і обидві сторони погодилися на шість місяців перехідного періоду для остаточного врегулювання питання.

Зазначимо, Гібралтар не згадується в торговельній угоді Євросоюзу та Британії. Якби Лондон і Мадрид сьогодні не досягли угоди, з 23:00 за Гринвічем на кордоні Іспанії та Гібралтару встановили б митний контроль для десятків тисяч іспанців, які щодня перетинають кордон.

Нагадаємо, сьогодні на тимчасовій основі набула чинності угода ЄС і Британії про відносини після Brexit.

Європарламент остаточно розгляне угоду з Brexit у березні.