ua en ru

Євросоюз визнав українські COVID-сертифікати: що це означає

Євросоюз визнав українські COVID-сертифікати: що це означає Фото: у Європі визнали українські COVID-сертифікати (Віталій Носач, РБК-Україна)

Єврокомісія прийняла рішення про визнання українського COVID-сертифіката у додатку "Дія". Документ у Європі прийматимуть із завтрашнього дня, 20 серпня. Україна, в свою чергу, визнає цифровий сертифікат ЄС.

Детальніше про правила отримання COVID-сертифіката - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Хто може отримати COVID-сертифікат

Як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram, документ у додатку" Дія " можуть отримати ті українці, які пройшли повний курс вакцинації.

"Український цифровий COVID-сертифікат дозволяє вільно подорожувати до Європейського союзу і відтепер визнається для пред'явлення всередині країн ЄС", - написав прем'єр.

Які вакцини приймають в Європі

Згідно з інформацією, на сайті Єврокомісії, документи видаються всім щепленим, незалежно від отриманої вакцини від COVID-19.

Крім того, повідомляється, що повністю вакциновані особи з COVID-сертифікатом звільняються від необхідності здавати тест на коронавірус або проходити карантин через 14 днів після отримання останньої дози вакцини, схваленої для всього ЄС.

Євросоюз визнав українські COVID-сертифікати: що це означає

Фото: схвалені в ЄС вакцини (ema.europa.eu)

Після вакцинації яким препаратом Україна видає COVID-сертифікат

Згідно з рішенням Кабінету міністрів України, до переліку вакцин, після яких Україна видає COVID-сертифікат, входять:

  1. Pfizer,
  2. Moderna,
  3. CoronaVac,
  4. AstraZeneca,
  5. Vaxveria (AstraZeneca),
  6. CoviShield,
  7. Janssen (Johnson & Johnson).

Хто може отримати COVID-сертифікат у додатку "Дія"

Мінцифри в липні почала бета-тестування COVID-сертифікатів на iOS, а в серпні і на Android. Протестувати документи можуть українці, які завершили курс вакцинації на території України.

Як повідомили в прес-службі відомства, COVID-сертифікати будуть працювати, як і інші документи в "Дії". Перевірити дійсність сертифіката можна буде за QR-кодом. Крім того, пізніше сертифікат можна буде згенерувати після негативного результату ПЛР-тестів або після хвороби.