ua en ru

Експерти вважають, що доведеться запровадити жорсткий карантин в Україні

Експерти вважають, що доведеться запровадити жорсткий карантин в Україні Фото: люди в масках (РБК-Україна)

В Україні ввели карантин вихідного дня. Однак, на думку експертів, він не дасть такого ефекту, який би дозволив уникнути локдауну.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Локдаун на вікенд: що влада буде робити з карантином на вихідних".

Доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П. Шупика Федір Лапій в коментарі виданню прогнозує зростання кількості випадків коронавірусу і введення жорсткого карантину неминуче.

"Навіть якщо подивитися на поведінку мітингувальників: більшість людей в натовпі не використовують масок, носять маски під носом, на підборідді. Є чимало малого і середнього бізнесу, які піклуються про безпеку своїх відвідувачів і клієнтів. Але також є чимало українців, які цим нехтують і взагалі заперечують існування COVID-19", - сказав Лапій.

Лікар-інфекціоніст, викладач Школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта вважає, що доведеної ефективності карантину вихідного дня немає.

"Мені б не хотілося лякати українців. Але найбільш вірогідний сценарій - це погіршення епідемічної ситуації і, як результат, необхідність вводити жорсткий карантин через два-три тижні", - вважає він.

За його словами, приклад Чехії та Бельгії показує результат від жорсткого карантину - через два-три тижні у них пішов спад нових заражень.

Керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки, колишній заступник голови МОЗ Павло Ковтонюк вважає, що будь-які часткові обмеження на сьогодні не будуть ефективними у стримуванні пандемії в країні. За словами Ковтонюка, в Румунії, де влада пішла на компромісний варіант карантину, зростання інфікування тільки прискорюється.

Нагадаємо, Кабмін зобов'язали заздалегідь попереджати про введення карантину.

Однак, раніше Рада провалила голосування за рекомендацію Кабінету міністрів скасувати карантин вихідного дня.