ua en ru

Зеленський пояснив відмову МВФ надати Україні транш кредиту на 700 млн доларів

Зеленський пояснив відмову МВФ надати Україні транш кредиту на 700 млн доларів Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міжнародний валютний фонд відмовився надавати Україні транш кредиту на 700 млн доларів через низку причин. Зокрема, українська влада повинна ухвалити низку законів.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю журналістам під час форуму Україна 30.

Як зазначив Зеленський, Україна знаходиться в програмі МВФ, за якою вже отримала 2,1 млрд доларів.

"Ще у нас два транші. Всього в цій програмі три транші: 700 ще мільйонів і ще 700 мільйонів. Зараз повинні вони були надати дату, коли будуть виділений другий транш ще 700 мільйонів. Програма не виконана через деякі речі", - сказав він.

Серед причини невиконання програми Зеленський назвав закон про Вищу раду правосуддя (ВРП). Втім, відповідний законопроект ВРП, а також законопроект про НАБУ вже зареєстровані, зазначив він.

"Є ще декілька економічних законів, які повинні ми зробити. Така домовленість", - сказав президент.

Відносини з МВФ

Зеленський заявив, що українська влада має нормальні відносини з МВФ, однак їм заважають деякі лобісти.

"Я вважаю, що всередині України нам ніхто не допомагає з цією темою, а навпаки, я знаю, до багато людей, багато лобістів працюють окремо з МВФ, розказують, що тут відбувається в Україні, ай-яй-яй, тут таке, таке страшне", - сказав він.

Водночас президент повідомив, що не збирається виконувати деякі вимоги МВФ.

"З іншого боку я можу сказати, що ми будуємо незалежну Україну. І деякі речі, які хочуть ті, чи інші наші західні партнери, я їх розумію, з деякими речами ми погоджуємося, а з деякими ні. Тому що я гарант Конституції, я захищаю незалежність України, незалежність у всій мірі цього слова", - заявив Зеленський.