ua en ru

В Україні хочуть знизити тиск на платників податків. Зеленський підписав закон

В Україні хочуть знизити тиск на платників податків. Зеленський підписав закон Фото: Володимир Зеленський (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Президент Володимир Зеленський підписав законопроект №4065 про внесення змін до Податкового кодексу. Документ спрямований на зменшення тиску контролюючих органів на платників податків.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Цей документ вніс зміни до скандального податкового закону №466 (законопроект №1210) з приводу обмеження застосування принципу ділової мети лише офшорними юрисдикціями.

Закон уточнює обставини, при яких контрольовані операції не мають ділової мети, а доводити такі обставини відтепер повинен контролюючий орган.

Уточнюються деякі положення трансфертного ціноутворення; підстави припинення адміністративного арешту; положення про коригування фінансового результату до оподаткування за операціями, які не мають ділової мети.

У документі прописані особливості справляння акцизного податку; особливості оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду; а також положення про застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Закон також визначив правила оподаткування контрольованих іноземних компаній. Платникам податків дають достатньо часу для забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування відповідних об'єктів оподаткування (з урахуванням карантину через COVID-19).

"Таким чином забезпечується зменшення навантаження на бізнес зі сплати податків і створюються механізми для залучення нових інвестицій, виведення економіки з тіні, що призведе до збільшення доходів як державного, так і місцевих бюджетів", - підкреслюють в ОП.

Також передбачене поступове зростання акцизу на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН).

Нагадаємо, у другому читанні відповідний законопроект народні депутати схвалили 17 грудня.

Як писало РБК-Україна, на початку листопада Верховна рада прийняла за основу цей законопроект.

Крім того, нардепи схвалили в другому повторному читанні закон президента Володимира Зеленського про "інвестиційних нянь".