ua en ru

Названо дату набрання чинності Договору про заборону ядерної зброї

Названо дату набрання чинності Договору про заборону ядерної зброї Фото: ООН (un.org)

Договір ООН про заборону ядерної зброї (ДЗЯЗ) ратифікував Гондурас. Він став останньою, 50-ою країною, що ратифікувала угоду.

Про це повідомляє Міжнародна кампанія за заборону ядерної зброї (ICAN).

Таким чином 22 січня 2021 року документ набуде чинності. П'ять ядерних держав - США, Росія, Китай, Великобританія і Франція - договір не підписували.

"Гондурас щойно ратифікував Договір, ставши 50-ою державою. Це поклало початок набрання чинності договору та увійшло в історію! Спасибі всім урядам, організаціям та активістам по всьому світу, завдяки яким це відбулося", - йдеться в повідомленні організації ICAN.

За останній тиждень договір ратифікували 10 країн.

Нагадаємо, 7 липня 2017 року 122 зі 193 країн-учасниць ООН на пленарному засіданні в штаб-квартирі в Нью-Йорку затвердили багатосторонній Договір про заборону ядерної зброї.

В договорі йдеться про заборону повного спектра пов'язаних з ядерною зброєю видів діяльності, таких як розробка, випробування, виробництво, придбання, володіння або зберігання ядерної зброї.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що екс-прем'єр Сіндзо Абе заявив, що Японія не планує підписувати та ратифікувати договір про заборону ядерної зброї. За його словами, якщо країни дійсно хочуть прийти до миру без ядерної зброї, необхідно заручитися участю ядерних держав у цьому процесі.