ua en ru

Лідери ЄС перейдуть до жорсткої лінії з Китаєм у разі його підтримки РФ

Лідери ЄС перейдуть до жорсткої лінії з Китаєм у разі його підтримки РФ Фото: Президент Європейської ради Шарль Мішель (Getty Images)

Європейський Союз зібрався пригрозити Китаю запровадженням санкцій, якщо Піднебесна наважиться підтримати Росію у війні проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

1 квітня у режимі відеоконференції відбудеться саміт ЄС-Китай. Російсько-українська війна, ймовірно, стане центральною темою перемовин.

Європейські дипломати вважають, що лідери Євросоюзу зобов'язані передати китайській владі сигнал про неприпустимість будь-якої допомоги РФ. Ідеться не лише про військово-технічну допомогу, а й підтримку спроб Росії уникнути санкцій.

"Сенс повинен бути чітким: будь-яка військова чи фінансова підтримка Китаєм Росії, зокрема, для обходу санкцій, матиме серйозні наслідки для взаємин між ЄС і Китаєм", – заявив у коментарі один із топ-дипломатів.

Його колега додав, що саміт стане визначальним для двосторонніх відносин на роки вперед. Якщо китайська влада наважаться на підтримку РФ, то лише посилить міцний трансатлантичний союз.