ua en ru

Не менш року: скільки триватиме ефект від вакцини проти коронавірусу

Не менш року: скільки триватиме ефект від вакцини проти коронавірусу Фото: вакцина від COVID-19 (freepik)

Експертів насторожує, що коронавірус може стати сезонної вірусною інфекцією. При цьому тривалість ефекту вакцини буде не менш як рік.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Великі надії: коли в світі закінчиться епідемія коронавірусу".

За словами лікаря-епідеміолога Андрія Александріна, коронавірус SARS-CoV-2 - це вірус, що містить РНК, і він досить швидко мутує. Це ускладнює завдання з вакцинацією.

"Наприклад, від грипу щорічно роблять вакцину для тої чи іншої півкулі, згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я. Можу припустити, що, швидше за все, доведеться робити вакцини на ті штами SARS-CoV-2, які будуть циркулювати. Це буде все ускладнювати", - припустив епідеміолог.

Також аналогію з вірусом грипу проводить завідувач кафедри епідеміології НМУ ім. Богомольця Ірина Колеснікова. Вона вважає, що для COVID-19 доведеться щорічно змінювати склад вакцини і заново щепитися.

"Надії на вакцину, звичайно ж, великі. Ті дослідження, які вже завершені, показують, що вона ефективна. Але більше даних буде, коли будуть щеплені набагато більше людей - ми називаємо це постмаркетингове дослідження. Наприклад, вакцина від грипу досить ефективна, вона захищає від захворювання. А навіть якщо людина захворіла, то сам перебіг набагато легше", - пояснила професор.

Своєю чергою директор Інституту біохімії імені Палладіна НАН України, доктор біологічних наук Сергій Комісаренко вважає, що мутації, які зараз відбуваються в коронавірусі, відіграють важливу роль в зв'язування вірусу з клітинами-мішенями людини. Проти таких мутацій і буде направлено більшість вакцин.

"Тому я вважаю, і так вважає більшість учених, що ті вакцини, що створюються зараз, все ж будуть працювати не менше одного року", - сказав Комісаренко.

Раніше РБК-Україна писало, що при організованому і масовому прищепленні більш ніж 70% населення можна буде повністю викорінити епідемію коронавірусу.

Також повідомлялося, що у ВООЗ назвали "світлом в кінці тунелю" останні результати досліджень вакцин від коронавірусу.