ua en ru

Обрано нового президента НАН України

Обрано нового президента НАН України Фото: Анатолій Загородній (oporaua.org)

У середу, 7 жовтня, був обраний новий президент Національної академії наук України. Ним став Анатолій Загородній.

Про це повідомляє прес-служба НАН України.

Зазначається, що новий президент був обраний шляхом таємного голосування.

"7 жовтня 2020 року відбулися вибори президента Національної академії наук України. На підставі таємного голосування президентом Національної академії наук України було обрано академіка Анатолія Глібовича Загороднього", - йдеться в повідомленні.

Загородній народився в 1951 році в селищі Велика Багачка Полтавської області. Закінчив Харківський університет (1972) і з того часу працював в Інституті теоретичної фізики НАН України. З 2003 року він обіймав посаду директора цього інституту.

У 1992 - 2005 роках був професором Києво-Могилянської академії. У 2009-2011 роках - головний учений секретар НАН України

Має наукові праці в галузі теоретичної та математичної фізики, теорії плазми, статистичної фізики. Розвинув статистичну теорію просторово-обмежених плазмово-молекулярних систем; послідовну кінетичну теорію запорошеної плазми та сформулював суворі мікроскопічні рівняння і ланцюжок рівнянь Боголюбова для такої плазми; розвинув теорію гальмівного випромінювання у плазмово-молекулярних системах.

Нагадаємо, 19 серпня 2020 року помер видатний український вчений Борис Патон. Протягом 58 років він був президентом Національної академії наук України (з 1962 року).

Також РБК-Україна писало, що співробітники НАН України розповіли про обставини смерті Патона.