ua en ru

Зеленський вимагає повного аудиту тарифів в Україні

Зеленський вимагає повного аудиту тарифів в Україні Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Президент України Володимир Зеленський вимагаєпровести повний аудит діючих тарифів в Україні. Він доручив провести аудит заступнику керівника Офісу президента Кирилу Тимошенку.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Насамперед повний аудит повинен бути проведе щодо тарифів на опалення, побутовий газ і користування пасажирським транспортом.

"Глава держави доручає заступнику керівника офісу Президента України Кирилу Тимошенку, відповідального за регіональну політику, провести повний аудит наявних тарифів у місті Києві та в усіх областях України, зіставити ціноутворення за різні проміжки часу, а також отримати вичерпні роз'яснення від відповідних керівників на місцях по завищених тарифів і тарифної політики в цілому", - йдеться в повідомленні.

При цьому зазначається, що Кабінет міністрів України запропонував всім категоріям громадян можливість для істотного зниження ціни на газ і опалення.

"Завданням всіх представників системи державної влади є робота в інтересах громадян. Нагадуємо, що якість управлінської роботи на місцях не може вимірюватися листуванням і спогадами в ЗМІ, а має конкретне вираження в платіжках", - зазначили в ОП.

Кабмін встановив граничну ціну на газ на тлі протестів

18 січня уряд України встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 гривні за кубометр. Такі тарифи будуть діяти з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. Ціна газу знизиться в середньому на 30%, а для частини громадян - на 40%, а середня ціна в платіжці - на 500 гривень.

Крім того, НКРЕКП знизила тарифи на розподіл газу для 14 українських компаній. Максимальний тариф, який зможуть встановити компанії, складатиме 1,79 гривень за кубометр.

Перед тим, як Кабмін затвердив рішення про зниження цін на газ, в більшості областей України пройшли "тарифні протести". Учасники акцій перекривали дороги і головні траси. А в Житомирі протестувальники штурмом взяли приміщення облради.

Нагадаємо, РБК-Україна в матеріалі "Натиснули на газ. Навіщо Кабмін знижує тарифи і чим це загрожує" писало, що навіть тимчасова відмова від ринкової ціни і перехід на ручне регулювання може зіпсувати відносини України з західними кредиторами. Тим більше що реформа газового ринку була однією з ключових протягом останніх програм МВФ.