ua en ru

Новий елемент тиску на РФ: Україна привітала ухвалення резолюції щодо Криму

Новий елемент тиску на РФ: Україна привітала ухвалення резолюції щодо Криму Фото: Дмитро Кулеба (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав ухвалення Генеральною асамблеєю ООН проекту посиленої резолюції України про російської мілітаризації окупованого Криму. За його словами, оновлена резолюція є новим елементів зростаючого правового тиску на Росію.

Про це повідомляє прес-служба МЗС.

"Ухвалення резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Росією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародного співтовариства, яке розглядає перетворення Криму у величезну військову базу як пряму загрозу безпеці і стабільності в регіоні", - заявив Кулеба.

За його словами, в резолюції засуджується російська окупація Криму і зазначається, що вона становить загрозу міжнародної безпеки.

"Дуже важливо, що резолюція містить ряд ключових елементів. Резолюція закликає міжнародне співтовариство до консолідації зусиль з метою деокупації Криму, в тому числі в рамках Кримської платформи", - підкреслив міністр.

При цьому Кулеба додав, що у резолюції також наголошується, що російська окупація завдає шкоди архітектурі безпеки і контролю над озброєннями.

Також окупація півострова Росією порушує стабільність міжнародних режимів верифікації і контролю над озброєннями. Зокрема, Договору про відкрите небо, Договору про звичайні збройні сили в Європі, Віденського документа 2011 року про заходи довіри і безпеки.

Крім того, встановлення Росією контролю над об'єктами для зберігання ядерної зброї у Криму може становити загрозу регіональній стабільності, зазначив міністр.

Він також додав, що резолюція закликає Росію припинити мілітаризацію освіти в Криму - шкільну військову підготовку кримських дітей, метою якої проголошується їх майбутня служба в збройних силах РФ.

"Віднині Україна має у своєму юридичному арсеналі додатковий переконливий політико-правовий аргумент для просування деокупації Криму", - додав Кулеба.

Нагадаємо, 7 грудня Генасамблея ООН підтримала посилену резолюцію України за мілітаризації Криму. Проект резолюції підтримали 63 країни, проти виступили 17, та ще 62 держави утрималися.

До цього в Генасамблеї ООН схвалили резолюцію щодо прав людини в окупованому Криму. У документі закликають тиснути на Росію з метою примушення її до виконання міжнародних зобов'язань.