ua en ru

Кремінь: скасування статусу української мови в ОРДЛО - порушення прав людини

Кремінь: скасування статусу української мови в ОРДЛО - порушення прав людини Фото: Тарас Кремінь (facebook Тараса Креміня)
Автор: РБК-Украина

Скасування статусу української мови на окупованому Донбасі є порушенням прав людини. Українська сторона повідомила про це Парламентській асамблеї Ради Європи та верховному комісару ОБСЄ.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"На окупованих територіях України скасовано мовне законодавство, чим українську мову було позбавлено статусу державної. Це не тільки примітивна імітація процедур так званої законотворчої діяльності окупаційного режиму. Це порушення прав людини", - заявив Кремінь.

Він також прокоментував, якою має бути мовна політика після деокупації Криму і Донбасу.

"Крим, Донбас - це Україна, а люди, які там живуть - українці. Ніяк їх не можна відокремлювати. Зокрема у мовному питанні", - додав Кремінь.

Відзначимо, в окупованому Криму "державними" є українська, російська та кримськотатарська мови. При цьому в окремих районах Донецької та Луганської областей цього роцу українську мову позбавили такого статусу.

Нагадаємо, голова української делегації в ТКГ щодо врегулювання на Донбасі Леонід Кравчук допускає, що українська сторона може погодитися на більш широке застосування російської мови на Донбасі після його деокупації.

Також раніше мовної омбудсмен вимагав скасувати регіональні мови на місцях.