ua en ru

Радник Зеленського пояснив, чому без МВФ Україна буде брати в борг дорожче

Радник Зеленського пояснив, чому без МВФ Україна буде брати в борг дорожче Фото: Олег Устенко (president.gov.ua)

Угоду з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо перегляду програми дозволить уряду знизити ставки запозичень на зовнішніх ринках. Про це в коментарі РБК-Україна сказав радник президента з економічних питань Олег Устенко.

За оцінками Устенка, ставка купона зараз може скласти до 7% річних.

"Вийти на ринок запозичення капіталу можна. Але чи варто це робити зараз, якщо ми перебуваємо у високому ступені впевненості, що наше співробітництво буде продовжено? Якщо ми зараз вийдемо і позичимо на зовнішньому ринку, значить, ми повинні будемо заплатити на один процентний пункт дорожче, ніж після того, як Україна вийде на раду директорів МВФ", - додав радник президента.

Устенко звернув увагу, що зараз немає жорсткого навантаження на уряд у частині зовнішніх виплат. Пікові платежі за держборгом настають у березні та вересні. Але на березень запас міцності вже сформований.

"До вересня з високою часткою ймовірності питання по Україні буде винесено на засідання ради директорів МВФ і після цього ми зможемо виходити і запозичувати під більш низький відсоток", - міркує економіст.

За його словами, внутрішній ринок зараз виглядає краще.

"По-перше, тому що це гривня. По-друге, це відносно недорогий ресурс. Реальні процентні ставки, за якими Мінфін позичає гроші, не такі вже й високі. Якщо припустити, що інфляція за підсумками року буде близько 7% - а вони на внутрішньому ринку розміщуються під 11% - реальна ставка буде близько 4%. Це навіть дешевше, ніж те, що можна було б отримати на зовнішніх ринках", - сказав Устенко.