ua en ru

Азербайджан і Вірменія домовилися про перемир'я в Нагірному Карабасі

Азербайджан і Вірменія домовилися про перемир'я в Нагірному Карабасі Фото: ситуація в Нагірному Карабасі (facebook.nkrmil)

Вірменія та Азербайджан погодили спільний документ за підсумками переговорів, що пройшли в Москві через конфлікт в Нагірному Карабасі. З 12:00 10 жовтня в регіоні оголошено перемир'я.

Про це йдеться у спільній заяві сторін за підсумками переговорів.

Режим припинення вогню оголошується в гуманітарних цілях для обміну військовополоненими та іншими утримуваними особами та тілами загиблих при посередництві Міжнародного Червоного Хреста, зазначається у документі.

Конкретні параметри припинення режиму вогню будуть узгоджені додатково.

Баку і Єреван також домовилися приступити до "субстантивних переговорів з метою якнайшвидшого досягнення мирного врегулювання".

Азербайджан і Вірменія домовилися про перемир'я в Нагірному КарабасіТекст заяви про режим припинення вогню (МЗС РФ)

Переговори міністрів закордонних справ Росії, Вірменії та Азербайджану Сергія Лаврова, Зограба Мнацаканяна та Джейхуна Байрамова щодо ситуації в Нагірному Карабасі проходили в повністю закритому форматі.

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що повернеться за стіл переговорів з Вірменією, коли закінчиться фаза військового протистояння.

Алієв також зазначав, що військові дії припиняться лише після того, як вірменські війська покинуть окуповані території Азербайджану.

Також РБК-Україна писало, що Вірменія готова піти на поступки Азербайджану для врегулювання конфлікту в Карабаху.

Зазначимо, бойові дії між Вірменією та Азербайджаном в Нагірному Карабасі поновилися 27 вересня. У 1991 році Нагірний Карабах проголосив свою незалежність. Азербайджан не визнає Нагірного Карабаху і вважає, що ця територія була окупована Вірменією.