ua en ru

У МОЗ назвали умови COVID-вакцинації громадських діячів поза чергою

У МОЗ назвали умови COVID-вакцинації громадських діячів поза чергою Фото: вакцинація (kyivcity.gov.ua)

Центр громадського здоров'я МОЗ України пояснив, чому дозволили позачергову вакцинацію від коронавірусу громадських діячів. Також у відомстві назвали умови, за яких громадські діячі можуть отримати щеплення поза чергою.

Як розповіли у відомстві, один флакон вакцини Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату і має бути використаний протягом 6 годин після відкриття. Саме стільки часу, як пояснюють в ЦГЗ, триває сесія мобільної бригади.

"Повторне заморожування вже відкритого флакона або використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках невикористані дози вакцини мають бути утилізовані", - зазначили в ЦГЗ.

Тому, щоб зменшити ризик недовикористання вакцини з уже відкритих флаконів, МОЗ дозволило вакцинувати поза чергою громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот. Позачергово отримати щеплення можна, якщо:

  • зафіксовано відмову від вакцинації серед тих людей, які попередньо давали згоду на щеплення;
  • виявлено протипоказання до вакцинації у тих, хто прийшов на щеплення;
  • кількість людей, що вакцинуються в день роботи мобільної бригади, недостатня для повного використання всіх відкритих флаконів з вакциною.