ua en ru

Українська делегація в ТКГ відреагувала на заяви Фокіна

Українська делегація в ТКГ відреагувала на заяви Фокіна Фото: Вітольд Фокін (скрін ютуб "В гостях у Гордона")
Автор: Инна Собора

Українська делегація у Тристоронній контактній групі (ТКГ) відреагувала на заяви першого заступника глави делегації Вітольда Фокіна щодо війни на Донбасі та щодо Криму, зроблені у Верховній раді. Заяви Фокіна сприйняли "неприємним здивуванням".

Про це йдеться в заяві представників української делегації в ТКГ, підписаній Леонідом Кравчуком, Олексієм Резніковим, Олександом Мережко.

Учасники української делегації в ТКГ наголошують, що Фокін має право на власну позицію, "якою б дивною вона не здавалась".

"Але ми разом як делегація України у переговорах у ТКГ повинні дотримуватись виключно офіційної позиції нашої держави навіть тоді, коли не беремо участь у переговорах. Тим більше, що у питаннях про тимчасову окупацію Криму та війну на Донбасі дотримуватись офіційної позиції дуже легко, оскільки офіційна позиція України повністю співпадає з правдою про війну", - говориться в документі.

Також наголошується, що війну на територію України "принесла Росія та її громадяни".

"Саме тому, наприклад, переговори за нашою участю відбуваються у тристоронньому форматі - Україна, ОБСЄ як посередник та Росія як держава, яка тимчасово окупувала частину нашої території", - відзначають учасники делегації.

Водночас зазначається, що під час роботи в ТКГ Фокін не озвучив "жодних сумнівних заяв".

"Жодного разу у нашій роботі як української делегації у Тристоронній контактній групі ми не чули сумнівних заяв від пана Фокіна й не бачили жодних неприємних дипломатичних несподіванок. Вважаємо дивним, що пан Фокін, роблячи такі заяви, не врахував, що його сприйматимуть не просто як громадянина, який висловлює свою точку зору, а як члена української делегації, який представляє державу. Тим більше, розмова відбувалась у Верховній Раді України. Очікуємо, що заяви пана Фокіна отримають належну оцінку", - додали члени української делегації в ТКГ.

Нагадаємо, сьогодні Фокін на засіданні парламентського комітету, серед іншого, заявив, що немає підтвердження того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією.

РБК-Україна писало, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак виступив за відставку Вітольда Фокіна.