ua en ru

Президентські дебати Трампа і Байдена: що важливо знати

Президентські дебати Трампа і Байдена: що важливо знати Дональд Трамп і Джо Байден (колаж РБК-Україна)

Дебати Трампа і Байдена - одна з найбільш очікуваних подій президентської гонки в США. Дуель кандидатів Республіканської і Демократичної партій відбудеться сьогодні в Клівленді. Які теми обговорять опоненти і всі подробиці майбутньої зустрічі - в матеріалі РБК-Україна.

Перший раунд дебатів Трампа і Байдена

Трохи більше місяця залишається до виборів президента США. Голосування призначене на 3 листопада, а вже сьогодні в рамках дебатів кандидати проведуть першу очну зустріч в університеті Кейс Вестерн Різерв у Клівленді, Огайо.

Початок дебатів о 21:00 29 вересня (4:00 30 вересня за київським часом). Захід транслюватиметься в прямому ефірі на американському ТБ і в інтернеті.

Всього заплановано 3 раунди зустрічей кандидатів до виборів. Другі дебати Трампа і Байдена пройдуть 15 жовтня в Майамі, і третій тур відбудеться в Нешвіллі 22 жовтня.

Про що говоритимуть кандидати: головні теми дебатів

Загальна тривалість дебатів 29 вересня складе 1,5 години, без перерв на рекламу. Кожному кандидату буде надано по 15 хвилин для аргументації своєї позиції щодо 6 сегментів питань.

Теми обговорення затвердила Комісія з президентських дебатів:

  • представлення кандидатів, звіт про політичну діяльність і досягнення;
  • ситуація в Верховному Суді США (в зв'язку зі смертю судді Рут Гінзбург);
  • пандемія коронавіруса і заходи по боротьбі з розповсюдженням COVID-19;
  • економічна ситуація в США;
  • проблеми расової нетерпимості та насильства в американських містах;
  • прозорість виборчого процесу.

Підготовка до дебатів

Перед зустріччю Дональд Трамп заявив, що йому не потрібна спеціальна підготовка, тому що він практикується по кілька годин на день, відповідаючи на питання вороже налаштованих журналістів.

Джо Байден розробляв стратегію свого виступу на дебатах протягом декількох днів, перебуваючи в Делавері. У ролі опонента (Трампа) виступав його радник Боб Бауер.

27 вересня в Twitter Дональд Трамп написав, що буде вимагати від "сонного" Джо Байдена здати тест на наркотики перед дебатами або після них. При цьому і він сам готовий зробити такий аналіз. Він припустив, що Джо Байден під час дискусій поводиться неврівноважено через наркотичні засоби.

Традиції дебатів у США виповнюється 60 років

Передвиборні дебати в США проходять з 1960 року. Перша зустріч кандидатів в президенти відбулася 60 років тому між Річардом Ніксоном і Джоном Кеннеді. Тоді вибори виграв Кеннеді.

Дебати не є обов'язковими, але в рамках виборчої кампанії кандидати не упускають можливості представити свою програму перед величезною кількістю виборців.

Політичну дуель дивляться мільйони телеглядачів. Так, дебати Дональда Трампа і Хілларі Клінтон в 2016 році встановили рекорд, зібравши біля екранів 84 млн американців.

Кандидати на посаду 46-го президента США

Чинний глава держави Дональд Трамп балотується на другий президентський термін. 74-річний Трамп висувається від Республіканської партії. На минулих виборах в 2016 році він здобув перемогу над Хілларі Клінтон з 56,88% (голоси 306 вибірників).

До приходу в політику займався бізнесом у сфері будівельного, готельного, грального бізнесу, був продюсером і ведучим реаліті-шоу "Кандидат". З 1971 по 2017 рік - президент корпорації Trump Organization.

Джо Байден - кандидат від Демократичної партії. Йому 77 років, в разі обрання стане найстарішим президентом США.

Байден обіймав посаду віце-президента США за Барака Обами з 2009 по 2017-й. Раніше - сенатор від штату Делавер на протязі 35 років, голова Комітету з питань зовнішньої політики в Сенаті (переобирався тричі). З 2017 року Байден викладав міжнародну дипломатію в Університеті Пенсільванії.

Нагадаємо, Дональд Трамп скоротив відставання від Джо Байдена в президентських перегонах до 2%. На думку соціологів, зменшення розриву пов'язане з економічним зростанням в країні.

Раніше повідомлялося, що Байден випереджає президента Трампа на 9% на загальнонаціональному рівні.