ua en ru

Боротьба з COVID-19, расові протести і вибори: про що говорили Трамп і Байден на дебатах

Боротьба з COVID-19, расові протести і вибори: про що говорили Трамп і Байден на дебатах Дональд Трамп і Джо Байден (колаж РБК-Україна)

Напередодні виборів у США відбулися дебати ключових кандидатів на пост президента - Дональда Трампа та Джо Байдена. У прямому ефірі вони сперечалися, постійно перебивали один одного і обмінювалися взаємними звинуваченнями у брехні. Докладніше про те, як відбулася головна подія виборчої кампанії і ключових заяви двох політиків - в матеріалі РБК-Україна.

Теми дебатів Трампа і Байдена

Теми, які обговорювалися в ході дебатів Дональда Трампа і Джо Байдена, були визначені заздалегідь. Кандидати відзвітували з приводу своєї політичної діяльності, висловилися з приводу боротьби з коронавірусом, долю Верховного суду після смерті судді Рут Гінзбург, економіки країни, расових проблем в США і викликаним ними насильством, чесність майбутніх виборів.

Призначення судді Верховного

Після смерті гінсбург, яка 27 років була суддею Верховного суду, виникла необхідність висунення нової кандидатури. Дональд Трамп вважає, що чинний президент має право призначити нового суддю. Байден ж наполягає на тому, що обрати нового суддю повинен переможець майбутніх президентських виборів.

Зазначимо, що Верховний суд США входять дев'ять суддів, які призначаються на цю посаду довічно.

Трамп хоче призначити Емі Баррет, кандидатуру якої підтримують релігійні консерватори.

Охорона здоров'я та боротьба з коронавірусом

Це питання викликало суперечки. Кандидати в президенти закидали один одного у відсутності чіткого плану по боротьбі з коронавірусом. Байден розкритикував дії Трампа і звинуватив його в недооценивании небезпеки COVID-19 на початку пандемії. А Трамп заявив про те, що якби боротьбою з коронавірусом Байден займався, то жертв було б набагато більше.

Також Байден звинуватив Трампа в тому, що під час пандемії коронавіруса він збирає численні заходи, на яких люди були без масок. Трамп на це відповів, що його опонент просто "не може зібрати натовп".

Боротьба з COVID-19, расові протести і вибори: про що говорили Трамп і Байден на дебатах

Трамп і Байден (колаж РБК-Україна)

Економіка і сплата податків

Модератор запитав у Трампа, чи правда те, що він за останні роки заплатить тільки 750 доларів прибуткового податків. Він відповів, що заплатив мільйони податків.

"Я заплатив мільйони доларів прибуткового податку. 38 млн доларів в один рік, 28 - в наступному році. Ви скоро побачите мою декларацію. Зверніться в комісію з виборів, там все є", - сказав Трамп. Однак коли саме буде оприлюднено декларацію, чинний президент США відповісти не зміг.

Расове питання

"Це президент, який роз'єднує людей, а не об'єднує", - заявив Байден.

"Ви весь цей час ставилися до темношкірих американців так, що гірше не буває", - заявив Трамп.

Модератор запитав у Трампа, чому він скасував тренінги з расової чутливості. За словами Трампа, такі тренінги вселяли дітям те, що США - погана країна і в ній присутній расизм. На це Байден звинуватив Трампа в тому, що він сам є расистом.

Чому виборці повинні голосувати за вас?

"Ніколи ще не було адміністрації президента, яка б зробила більше, ніж наша. До коронавіуса у нас все було прекрасно", - заявив Трамп.

"При цьому президенті ми ослабли, - заявив Байден. Ми не будемо терпіти те, що він робить, він є "цуценям Путіна ".

Майбутні вибори в США

"Немає ніяких підстав вважати, що на голосування поштою може хтось впливати, - заявив Байден. Якщо я виграю - це буде прийнято, якщо я програю - це буде прийнято".

Трамп же заявив, що поштою одному виборцю посилають по два-три бюлетені, і що голосування поштою - привід для шахрайства.

Що важливо знати про дебати

Президентські дебати перед виборами в США - ключова подія всієї виборчої кампанії. Основні кандидати на головну посаду в країні в прямому ефірі обговорюють найбільш спірні питання своїх програм. Цікаво, що згідно конституції дебати не є обов'язковою частиною передвиборчого процесу. Однак проводяться вони в Штатах перед виборами регулярно.

У дебатах беруть участь кандидати від двох основних конкуруючих партій - демократичної та республіканської. Дональд Трамп, чинний президент США, який балотується на другий термін від республіканців. А екс-віце-президент Джо Байден йде на вибори від демократів.

Боротьба з COVID-19, расові протести і вибори: про що говорили Трамп і Байден на дебатах

Дональд Трамп і Джо Байден (колаж РБК-Україна)

Свіжі рейтинги кандидатів

Дані різних соцопитувань відрізняються, але в середньому кандидат від демократів обходить кандидата від республіканців на 6% голосів на даний момент.

Нагадаємо, що американська система виборів відрізняється від нашої. На відміну від України, президентом стане той, хто набере більшість по всій країні. Результати вважаються окремо по кожному штату, за яким закріплено певну кількість делегатів-"вибірників". Саме виборці своїм голосуванням і визначають переможця. Зазвичай, чим більше штат, тим більше у нього виборців, але це правило на практиці застосовується з перекосами. У підсумку, кандидат, який набрав більшість голосів по всій країні може програти вибори. Власне, так сталося в 2016 році, коли Трамп набрав майже на 3 мільйони голосів американців менше, ніж демократ Хілларі Клінтон, але все одно став президентом.