ua en ru

Вітренка днями можуть призначити міністром: ймовірність оцінюють у 70%

Вітренка днями можуть призначити міністром: ймовірність оцінюють у 70% Фото: Юрій Вітренко (facebook.com/YVitrenko)
Автор: Милан Лелич

Фракція "Слуги народу" у Верховній раді вже зібрала 196 підписів на підтримку призначення Юрія Вітренка міністром енергетики. Ймовірність його призначення цього тижня оцінюється в 70%.

Про це РБК-Україна розповіло джерело в "Слузі народу".

За його словами, загальна кількість депутатів від "Слуги народу", готових підтримати призначення Вітренка, - до 200. Це на 40-45 нардепів більше, ніж під час першої спроби призначити його на посаду голови Міненерго. Тоді, 17 грудня, його підтримали 153 "слуги народу".

Як зазначив співрозмовник, окремі групи впливу всередині монобільшості за минулий місяць змінили своє ставлення до кандидатури Вітренка. Зокрема, депутати, яких прийнято вважати близькими до Ріната Ахметова, раніше були проти призначення, зараз же вони готові проголосувати "за". Навпаки, представники умовної "групи Коломойського" у грудні підтримували цю кандидатуру, а зараз поміняли позицію.

Співрозмовник зазначив, що група депутатів, яку пов'язують з інтересами Ігоря Коломойського, побоюється, що Вітренко може увійти в домовленості з групою Ріната Ахметова.

"Багато чого залежить ще й від (спікера Верховної ради, - ред.) Разумкова. (Голова фракції "Слуга народу", - ред.) Арахамія організовує йому зустріч з Вітренком, будуть знову обговорювати питання премії", - розповів співрозмовник в СН, маючи на увазі багатомільйонну премію, яку Вітренко отримав за судову перемогу над "Газпромом".

Ще під час грудневого обговорення його кандидатури, за словами джерел РБК-Украина, багато депутатів від СН, а також спікер Разумков, критикували Вітренка за те, що він не відмовився від цієї премії.

За інформацією видання, зараз сам Вітренко, а також представники Офісу президента спілкуються і з іншими фракціями на предмет підтримки його кандидатури. Передбачається, що частину голосів може дати група "Довіра" і, можливо, "Батьківщина".

"Минулого разу реальні шанси на призначення Вітренка були відсотків двадцять. Зараз набагато вище, я б сказав, відсотків сімдесят-сімдесят п'ять", - резюмував співрозмовник РБК-Україна.

Нагадаємо, вчора питання призначення Вітренка обговорювали на засіданні фракції "Слуга народу".

Також повідомлялося, що він має намір піти з Міненерго, якщо не стане міністром.