ua en ru

Уряд пропонує накопичувальну пенсію для робітників шкідливих підприємств

Уряд пропонує накопичувальну пенсію для робітників шкідливих підприємств Фото: засідання уряду (прес-служба КМУ)

Кабінет міністрів України схвалив проект закону щодо накопичувальної професійної пенсійної системи. Проект стосується працівників, зайнятих на шкідливих підприємствах

Відповідне розпорядження ухвалене на засіданні 18 листопада.

Проектом акта передбачається запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему для окремих категорій осіб віком до 35 років із числа зайнятих на шкідливих роботах та деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення. Приблизний об’єм коштів для такої накопичувальної системи становитиме 2-3 млрд грн на рік.

До повного переходу на виплати з накопичувальної системи джерелом фінансування пенсій будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями за рахунок підвищеної ставки ЄСВ замість механізму відшкодування.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, протягом останніх 10 років заборгованість роботодавців перед Пенсійним фондом України з відшкодування пільгових пенсій зросла більше ніж у 5 разів (з 2,6 млрд грн до 14 млрд грн) і продовжує зростати більше ніж на 1,5 млрд грн за рік. Щороку роботодавцями не відшкодовується близько 25% виплачених пільгових пенсій.

Із понад 10 000 підприємств, які мають відшкодовувати пільгові пенсії, понад 8 000 мають заборгованість із відшкодування, з яких понад 2 500 є економічно неактивними (перебувають у стані банкрутства або не мають активів для погашення заборгованості).

"Запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи дасть змогу формувати заощадження (пенсійні активи), якими особа зможе скористатися при виході на пенсію (отримання періодичної пенсійної виплати) до досягнення загального пенсійного віку, за дотриманням умови щодо необхідної тривалості зайнятості на певних роботах і загального страхового стажу", - йдеться в документі.

Відзначимо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що накопичувальна пенсія в Україні може з'явитися з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, станом на 1 липня 2020 року, середній розмір виплати для 11,242 млн пенсіонерів становив 3 393,54 гривень.